Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Румънските превозвачи са недоволни, че австрийските товари чакат на границата

Националният съюз на автомобилните превозвачи в Румъния (UNTRR) иска от министър-председателя Марсел Чолаку, от министъра на транспорта и инфраструктурата, министъра на външните работи и румънския посланик в София да се намесят по въпроса за деблокирането на камионите по границата с България. Те са недоволни, че времето за чакане на камиони, превозващи или доставящи стоки от Австрия, достига 7 дни, предава БТА. В позицията си те посочват, че при липсата на спешни мерки за разрешаване на ситуацията искат отделяне на Румъния от България в процеса за присъединяване към Шенген. Превозвачите са недоволни също и "от непрозрачната работа на новата система за виртуални опашки на граничните пунктове", въведена от българската страна.

Гърция се включва в железопътната магистрала по Коридор № 10 Белград - Солун

Горан Весич и Христос Стайкурас

Гръцкото участие в изграждането на високоскоростна железница от Гърция през Северна Македония до Унгария е историческа победа за Западните Балкани, каза сръбският министър на строителството, транспорта и инфраструктурата Горан Весич, цитиран от в. "Политика". Той пътува с гръцкия си колега Христос Стайкурас от Белград до Нови Сад с високоскоростния влак "Сокол". До края на 2024 г. ще има търг за изграждане на трасето Белград-Ниш от 230 км. Проектът е за 2,7 млрд. евро. Субсидията на ЕС е 610 млн. евро. Паралелно ще се правят 70 км от Солун до Сехово на границата със Северна Македония. "Заедно ще работим за свързването на Солун и Скопие. Така ще имаме 1512 км бърза железопътна линия от Будапеща до Атина", подчерта Весич и допълни, че Белград и Скопие ще кандидатстват пред ЕС за финансиране на скоростния участък между двете столици.

Турското население застарява, но не колкото в Европа

За пръв път в историята на Турция делът на възрастното население е достигнал двуцифрена стойност, сочат данни на Турския статистически институт, оповестени от TRT Haber. Според "Тюркстат"делът на хората на възраст над 65 години се е увеличил през 2023 г. до 10,2% от общото население на републиката. Съпоставката на данните показва трайна тенденция за застаряване на турското общество. Делът на възрастното население в общия брой на населението през 1939 г. е бил 3,9%. През 1950-та е 3,3 на сто. 4,4% е през 1970 г. и 5,7% през 2000 г. През 2010 г. показателят достига 7,2  на сто и от тогава продължава да нараства. През 2020 г. възрастното население е 9,5%. Въпреки това спрямо демографията в ЕС това е доста нисък процент. През 2023 г. населението на възраст над 65 години е било 8,72 млн. души, от които 3,88 млн. мъже и 4,84 млн. - жени.

Македонският премиер оспори коментар на сръбския президент

Талат Джафери / Александър Вучич

Македонският премиер Талат Джафери осъди изказване на сръбския президент Александър Вучич, предаде БГНЕС. Преди дни Вучич заяви, че косовският премиер Албин Курти се намесва в Северна Македония. "Курти иска да управлява и в Северна Македония. Иска да победи партията на Али Ахмети - Демократичен съюз за интеграция (ДСИ) и да влезе в управлението след изборите през май", каза Вучич по време на визитата си в САЩ. "Сръбският президент, заедно с определена група от няколко страни, както в самата Македония, така и от чужбина, води масирана пропагандна кампания" посочи Джафери по време на визита в град Тетово. "Все едно те са много загрижени за съдбата на Али Ахмети и ДСИ. Всъщност са срещу колективните интереси на албанците в страната. Но гражданите разбират, на какво се дължи тази негова загриженост", допълни премиерът.  

Гърция е първата православна страна, узаконила еднополовите бракове

Парламентът на Гърция одобри закон, който позволява сключването на граждански бракове между лица от един и същи пол. Решението бе подкрепено от 176 депутати в 300-местния парламент. Въпреки че членовете на кабинета на премиера Кириакос Мицотакис от дясноцентристката партия "Нова демокрация" се въздържаха или гласуваха против законопроекта, той получи достатъчно гласове от лявата опозиция. Това е рядък израз на междупартийно единство. Законът дава право на еднополовите двойки да сключват брак и да осиновяват деца. Така Гърция става една от първите православни държави, позволяващи такива бракове, предава REUTERS, цитирана от БТА.

Cъставил: Иво Иванов

Снимки: БНР Видин, Facebook /Горан Весич, Тюркстат, БГНЕС

Още от категорията

Румен Радев

Славата на Шипченската епопея остава ненадмината

“ Многобройни са местата по българските земи, които пазят спомен за борбите за национално освобождение, но славата на Шипченската епопея остава ненадмината .” Това написа във фейсбук страницата си президентът Румен Радев по повод 147-ата годишнина от..

публикувано на 24.08.24 в 12:00

Засилен интерес към българския павилион на Венецианското биенале на изкуствата

Българският павилион на Венецианското биенале на изкуствата през тази година се радва на голям успех сред международните журналисти и посетители. “ За нас е огромно признание да бъдем отличени като един от павилионите, задължителни за посещение ”,..

публикувано на 24.08.24 в 10:59

В София дават началото на колоездачната обиколка на България

Тази вечер от 17,30 ч. пред храм-паметник "Св. Александър Невски" в центъра на София ще бъде даден стартът на 71-вата колоездачна обиколка на страната. Спортното състезание, което ще се проведе от 25 до 29 август, ще приключи в Габрово. В него ще..

публикувано на 24.08.24 в 10:30