Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Граждански организации се обявиха срещу ВЕИ в Черно море

Снимка: АП/БТА

Неправителствени организации, свързани с туризма, опазването на природата и рибарския сектор настояха да бъде оттеглен проектът за Закон за енергията от ВЕИ в морски пространства, който регламентира изграждането на вятърни електроцентрали в Черно море. Организациите заявиха, че ако документът не бъде оттеглен, са готови за протестни действия. 

Законопроектът предвижда съоръженията да бъдат инсталирани в района на Шабла, а според вносителите му, това ще допринесе за развитието на региона, откриването на нови работни места и инвестиции в инфраструктурата на сушата.

На извънредно заседание на 19 февруари, общинските съветници на Шабла приеха декларация срещу законопроекта за изграждане на ВЕИ в Черно море и я изпратиха до институции и политически партии.

В началото на месеца местният парламент в Балчик се обяви срещу разполагането на вятърни електроцентрали в Черно море, Каварна също отхвърли идеята.

Свързани публикации:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30