Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Хърватия работят заедно за бъдещето на Югоизточна Европа

Снимка: МВнР

По покана на министъра на външните работи и европейските въпроси на Република Хърватия Гордан Гърлич-Радман, министърът на външните работи Мария Габриел беше на официално посещение в Хърватия, съобщи МВнР.

"България и Хърватия са приятели и съюзници, развиващи активно и последователно партньорство, даващо стабилност и добри перспективи за бъдещото" – изтъкна министър Мария Габриел.


"Потвърдихме общия ни ангажимент да работим заедно за свързаност в инфраструктурата, транспорта, търговията, енергетиката, образованието и иновациите, за да осигурим по-трайно бъдещо развитие за нашите страни и талантите в региона. Инициативата "Три морета" и изграждането на коридор Север-Юг са от стратегическа важност за България и Хърватия"- допълни българският външен министър.

Мария Габриел и Гордан Гърлич-Радман потвърдиха общия ангажимент в подкрепа на регионалното сътрудничество, изразен с приетата през септември 2023г. Обща декларация на България, Хърватия, Румъния и Гърция. Мария Габриел благодари на министър Гърлич-Радман за категоричната подкрепа на Хърватия за присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство и еврозоната. Обсъдена бе и възможността за създаване на работна група между България, Хърватия и Румъния за обмяна на добри практики в процеса на присъединяване към ОИСР.

По време на посещението си в балканската държава, българският външен министър се срещна и с премиера на Хърватия Андрей Пленкович.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54
Димитър Главчев

Служебният премиер поема и поста служебен външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев предложи на президента Румен Радев промяна в състава на служебния кабинет, съобщиха от правителствената пресслужба. След разговор със служебния министър-председател и постъпили предложения от негова страна на..

публикувано на 22.04.24 в 12:30

Служебно ли е служебното правителство?

Наистина ли е служебно служебното правителство? Това е въпросът, който си задават българите след като предложеният за служебен премиер Димитър Главчев представи персоналния състав на кабинета, в който има явен реверанс към партиите от доскоро..

публикувано на 22.04.24 в 12:05