Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Партньорството между България и Франция в различни области се утвърждава

Снимка: БГНЕС

Премиерът Николай Денков изтъкна, че се утвърждава силно партньорство между България и Франция в енергетиката, сигурността, отбраната, търговията, културата и селското стопанство. „Девизът на нашата държава е „Съединението прави силата“, което в днешния динамичен свят изглежда по-важно от всякога, отбеляза акад. Денков в Париж, по време на срещата си с президента на Франция Еманюел Макрон и подчерта, че страната ни ще продължи да поддържа Украйна.

"Осъзнавам куража, който е трябвало да проявят българските власти от самото начало на конфликта, за да променят парадигмата в своите отношения с Русия. Точно върху тази основа нашите две страни трябва да работят, за да засилят сигурността и отбраната на континента"- посочи френският президент, като наблегна на необходимостта ЕС да изиграе по-ключова роля за собствената си сигурност и да укрепи собствения си отбранителен капацитет самостоятелно.

Българският министър-председател акцентира на актуалните цели на страната ни по отношение еврозоната и Шенген: "Подготвяме се за присъединяване към еврозоната за 1 януари 2025 година и след като се присъединим към Шенгенското пространство от следващия месец, ще направим всичко възможно, за да успеем да преодолеем и последните възражения на Австрия по отношение на сухопътните граници в зоната Шенген"- каза акад. Николай Денков и благодари за подкрепата и за положителната оценка на развитието на отношенията с Франция, на усилията на правителството да развие българската държава и двустранните отношения с френската страна.  Като членове на ЕС и НАТО нашето сътрудничество не само укрепва и гарантира сигурността на нашите две икономики и общества, но и на Европа като цяло, каза още Денков, цитиран от БТА.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Кметът на София Васил Терзиев

Кметът на София е амбициран да превърне столицата в град с нулеви емисии до 2030 г.

Една от амбициозните ни цели е София да бъде град с нулеви нетни емисии до 2030 г. Това обяви столичният кмет Васил Терзиев на откриването на 61-вата сесията на Междуправителствителствения панел по изменение на климата (IPCC). София е домакин на форума от..

публикувано на 27.07.24 в 12:25
Христо Иванов

Христо Иванов, "Да, България": Съдебната реформа отиде в кошчето за боклук

"Съдебната реформа отиде в кошчето за боклук. Това е модел, при който се вижда пълната лудост да концентрираш толкова власт на върха на една репресивна институция и да няма контрол над фигурата, която я управлява. Съдът каза, че България е прокурорска..

публикувано на 27.07.24 в 11:28

Празник на пъпеша събира в Българево любителите на вкусния плод

На 27 и 28 юли в училищния парк на най-голямото каварненско село - Българево, ще се проведе Празник на пъпеша. Събитието е традиционно за Българево и се провежда за 16-а поредна година. Празничната програма и в двете вечери започва в 19.00 ч. Предвидени..

публикувано на 27.07.24 в 10:56