Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Партньорството между България и Франция в различни области се утвърждава

Снимка: БГНЕС

Премиерът Николай Денков изтъкна, че се утвърждава силно партньорство между България и Франция в енергетиката, сигурността, отбраната, търговията, културата и селското стопанство. „Девизът на нашата държава е „Съединението прави силата“, което в днешния динамичен свят изглежда по-важно от всякога, отбеляза акад. Денков в Париж, по време на срещата си с президента на Франция Еманюел Макрон и подчерта, че страната ни ще продължи да поддържа Украйна.

"Осъзнавам куража, който е трябвало да проявят българските власти от самото начало на конфликта, за да променят парадигмата в своите отношения с Русия. Точно върху тази основа нашите две страни трябва да работят, за да засилят сигурността и отбраната на континента"- посочи френският президент, като наблегна на необходимостта ЕС да изиграе по-ключова роля за собствената си сигурност и да укрепи собствения си отбранителен капацитет самостоятелно.

Българският министър-председател акцентира на актуалните цели на страната ни по отношение еврозоната и Шенген: "Подготвяме се за присъединяване към еврозоната за 1 януари 2025 година и след като се присъединим към Шенгенското пространство от следващия месец, ще направим всичко възможно, за да успеем да преодолеем и последните възражения на Австрия по отношение на сухопътните граници в зоната Шенген"- каза акад. Николай Денков и благодари за подкрепата и за положителната оценка на развитието на отношенията с Франция, на усилията на правителството да развие българската държава и двустранните отношения с френската страна.  Като членове на ЕС и НАТО нашето сътрудничество не само укрепва и гарантира сигурността на нашите две икономики и общества, но и на Европа като цяло, каза още Денков, цитиран от БТА.
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Антъни Блинкен: Съюзниците в Черно море могат да разчитат на САЩ

Инвестицията в сигурността на Черно море ще гарантира мира и свободата в регионален план и Европа. България подкрепя мирната формула на украинския президент Володимир Зеленески и ще участва в мирната конференция на високо равнище за Украйна в през..

публикувано на 15.04.24 в 11:52

България и Украйна домакинстват конференция, посветена на сигурността в Черно море

България и Украйна ще бъдат съвместен домакин на Втората конференция, посветена на сигурността в Черно море, в рамките на Международната Кримска платформа. Форумът е организиран от българските и от украинските министерства на външните работи и на..

публикувано на 15.04.24 в 06:00

Започва регистрацията на партии и коалиции за участие в изборите на 9 юни

От днес Централната избирателна комисия започва да приема документи за регистрация на партии и коалиции, които желаят да участват в изборите на 9 юни за европейски и български парламент. Крайният срок за подаването на заявления е 24 април. В..

публикувано на 15.04.24 в 07:00