Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Необичайни срещи с пернати посред зима

Снимка: архив

Подранил предвестник на пролетта изненада жителите на село Подкрепа. Първият щъркел за тази година долетя ненадейно в хасковското село още преди жителите му да окачат мартениците. Щъркелът Данчо е подранил с цели 5 дни. Той е пристигнал на 20 -ти февруари, а миналата година се е появил на 25-ти. Данчо кацнал в съществуващото гнездо на електрически стълб до храма "Свети Пророк Илия" и веднага започнал да го подготвя за семейството си. През 2023 г. шест двойки щъркели са избрали Подкова за свой дом. Местните се надяват през следващия месец да посрещнат още много побратими и посестрими на Данчо.

Междувременно бургазлии бяха изненадани от необичайна гледка. Преди дни, сред жилищните блокове на комплекс "Лазур" в крайморския град, се появило … розово фламинго. Младият екземпляр е бил без видими наранявания и в добро състояние. Екзотичната птица била маркирана с пръстен от експерт – орнитолог и пусната на свобода в близкия резерват "Атанасовско езеро". През последните години броят на розови фламинги в Атанасовското езеро, Поморийското езеро и защитена местност "Пода" край Бургас се увеличава, съобщават от БТА. През януари миналата година орнитолози преброиха над 2700 птици, които зимуват в тези райони. 

Вижте още:

Снимки: архив, РИОСВ-Бургас



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В ПП-ДБ и БСП се надяват на успех в третия мандат за съставяне на правителство

Шансовете да се сформира правителство с третия мандат, са малки, ''но би могло да се случи чудо'', изрази очакване съпредседателят на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) Атанас Атанасов. За БНР той заяви, че тяхната коалиция ще..

публикувано на 28.07.24 в 13:46
Противопожарна и полицейска техника продължава да е позиционирана в района на село Гара Елин Пелин във връзка с взривовете в склада за пиротехнически средства, 28 юли 2024 г.

Откриха тялото на последния - четвърти загинал след експлозиите в Елин Пелин

Под ръководството на Окръжна прокуратура – София, следователи от Национална следствена служба и Окръжната следствена служба, екипи на пожарната и специализирани части на вътрешното министерство, са започнали огледи на складовете край Елин Пелин, в които в..

публикувано на 28.07.24 в 13:23

България и Гърция работят за потушване пожара в граничната планина Славянка

Ситуацията с пожара на българо-гръцката граница е доста тежка, обяви служебният вътрешен министър Калин Стоянов. В гасенето са включени два гръцки хеликоптера, два самолета, и два български военни хеликоптера. „Много е голям фронта на пожара, много е..

публикувано на 28.07.24 в 11:21