Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Щатът Илинойс ще почете 3 март като ден на Освобождението на България

5
Снимка: БГНЕС

С прокламация губернаторът на щата Илинойс Дж. Б. Притцкър обяви 3 март 2024 г. за ден, в който ще се чества Освобождението на България, предаде БГНЕС.

Документът отбелязва 20 години от присъединяването на България към НАТО; 121 години дипломатически отношения между България и САЩ; 146 години от възстановяването на българската държава.



Споменава се, че най-старата българска църква в Илинойс - “Св. Троица”, е построена през 1910 г. от българи от Македония. Признава се и приносът на Българската православна църква "Св.София" и 13-те български неделни училища за запазване на българския език, религия и култура.

С прокламацията на губернатора Прицкер за 3 март и резолюциите на Сената и Камарата на представителите през 2023-а, българската общност в Илинойс получи признание без аналог в съвременната история на българската емиграция. Българите трябва да сме горди от постигнатото, но и отговорни за опазване на нашата култура, език и идентичност за следващите поколения. Чикаго е дом на най-голямата българска общност в САЩ", коментира генералният консул в града Светослав Станков, по чиято инициатива е приета прокламацията.

Сънародниците в Чикаго почитат героите на България


Снимки: Facebook/Генерален консул на България в Чикаго



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Българското неделно училище “АБВ” във Финландия открива новата учебна година

Новата учебна година в Българското неделно училище “АБВ” във Финландия се открива днес с тържество в двора на школото, съобщиха от образователното средище. Предвидена е кратка културна програма с приветствия и поздравителни адреси, последвана от..

публикувано на 25.08.24 в 11:44
Театрално студио

Театралното студио “Онгъл” в Болград приветства публиката с “Добре дошли у дома”

Българското театралното студио “Онгъл” в Болград, Украйна, ще пресъздаде интерактивния си спектакъл “Добре дошли у дома” на 25 август, когато градът ще отбележи 203-ата годишнина от основаването си. “ Интерактивният спектакъл разкрива културното..

публикувано на 24.08.24 в 17:20

Увеличават часовете по майчин език за етническите българи в Молдова

Етнически българи, посещаващи над 40 училища в Молдова, ще изучават още един час български език и литература през тази учебна година, предвижда програма на тамошното образователно министерство. Целта е сънародниците ни да усвоят добре литературния..

публикувано на 24.08.24 в 15:40