Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите ходят на пазар и здравен туризъм в Северна Македония

Делчево
Снимка: Георги Хаджийски

Политическите отношения между България и Северна Македония значително са намалили посещенията на българи в македонските крайграничните общини Делчево, Берово и Пехчево през първите месеци на 2023 г. През юли и октомври се отчита ръст, показват теренни проучвания, осъществени от Центъра за икономически изследвания в Скопие. Резултатите са от три проучвания, реализирани по проекта "Северна Македония – крайгранични икономически връзки с България: неизползван потенциал?". Проектът е финансиран от Българска помощ за развитие. Резултатите бяха представени в Берово. Изследването е проведено от специално обучени за целта младежи от трите общини.

Средната възраст на българите, посетили трите общини на Северна Македония през 2023 г. е около 40 години. Средно-месечното потреблението на услуга от българи, посетили  региона е около 253 евро. Най-много българите харчат в по-големите магазини, стоматологичните клиники и за медицински услуги.

Пехчево
Подобряването на пътната инфраструктура и отварянето на граничния пункт "Клепало" би увеличило посещенията с 21%. Поради близостта до граничния пункт "Деве баир" (20 км.), най-много българи посещават Делчево. Гостите са с 20 до 40 пъти повече спряма Берово и Пехчево, които са отдалечени на 45 и 36 км. от България. Приходите от българите, посетили Делчево са 4.9% от доходите в общината, за Берово това са 1.4%, а за Пехчево 2.4%.  

България е пети по значимост търговски партньор на Северна Македония и втори по отношение на износа на бившата югорепублика. През 2023 г. стокообменът надхвърли 1 млрд. евро.

425 000 македонскии граждани са посетили България и 285 000 българи са пътували в Северна Македония през отминалата година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В България се полагат най-малко допълнителни часове труд в ЕС

Според официалната статистика България е страната в ЕС, в която се полагат най-малко допълнителни часове труд. Това показват данни на Евростат, публикувани по повод Международния ден на труда. У нас делът на служителите, полагали допълнителен труд на..

публикувано на 01.05.24 в 16:25

Преходът на АЕЦ "Козлодуй" от руско на американско гориво започва през май

Преходът от руското ядрено гориво на "ТВЕЛ" към американското на "Уестингхаус" ще започне през май със зареждане на 43 касети в активната зона на реактора на пети блок на АЕЦ "Козлодуй". Процесът на замяна на касетите ще продължи 4 години. Това..

публикувано на 30.04.24 в 16:38

200 млн. лв. нов дълг вероятно ще бъде набран в средата на май

Двеста милиона лева нов дълг се очаква да бъде набран на 13 май т.г., става ясно от страницата на Българската народна банка. На тази дата е обявен аукцион за шестмесечни съкровищни облигации с годишен лихвен процент от 3,25%. Това е втората емисия..

публикувано на 27.04.24 в 15:33