Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отиде си обичаният актьор Славчо Пеев

Славчо Пеев
Снимка: Иван Русланов

Почина известният и обичан български актьор и режисьор Славчо (Светослав) Пеев, съобщи директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов. "Благодаря за смислените мигове. Аплодисменти и поклон!", написа Сърменов в профила си във Фейсбук.

Славчо Пеев е роден на 4 април 1939 г. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1964 г. Изиграл е над 70 театрални и 100 телевизионни роли, има и участия в над 20 филма. През 2006 г. започва и режисьорската му кариера - с постановката „Римска баня“ от Станислав Стратиев в Сатиричния театър. Сред филмите, с които Славчо Пеев ще остане в сърцата на публиката, са „Няма нищо по-хубаво от лошото време“ (1971), „С деца на море“ (1972), „Мисия Лондон“ (2010) и други.
За своя цялостен принос в хумора и сатирата на 1 април 2018 г. Славчо Пеев е удостоен с голямата награда на името на Георги Калоянчев – „Кукерикон“. Бил е директор на Българската академия за култура в Рим.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Актьорът Ицко Финци на 91 – живот, който продължава да изненадва всеки ден

На 25 април е роден Ицхак Финци, част от т.нар. "златно поколение" български актьори. За своя 91-годишен земен път Ицко Финци, чертае трайна диря в българския театрален, филмов и културен живот. Роден е в София, но родът му произхожда от..

публикувано на 25.04.24 в 05:10

Разходка из шоколадовото царство на Михаела Кътева

Всяко дете мечтае да има цялото време на света, в което да играе и да се радва на купища от сладки изкушения. Едно от най-любимите, разбира се, е Негово величество Шоколадът. Първи сведения за появата му се откриват още 2000 години преди Новата ера,..

публикувано на 24.04.24 в 11:45

Цвети и нейните "щастливи" биволи от породата българска мурра

Тя е красива, стройна, млада и образована. Притежава всички качества за успешна кариера на модния подиум или в рекламния бизнес! Но избира да отглежда … биволи на село. Цветелина Недкова завършва с отличие висшето си образование в специалностите..

публикувано на 16.04.24 в 10:05