Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оперната прима Соня Йончева стана офицер на френски орден за изкуство

Снимка: БТА

Соня Йончева получи Орден за изкуство и литература – офицерска степен. Висшето френско държавно отличие ѝ бе връчено от посланика на Франция в София Жоел Мейер, от името на френския министър на културата Рашида Дати. „Тъй като тази вечер сме в тази резиденция, в дома на Франция, който е дом на Франция повече от 100 години, бих искал да кажа, че Вие сте тук също и във Вашия дом“, добави посланикът.

„Днес, когато съм стъпила на тази най-висока трибуна пред вас, ще кажа: Мили приятели, учители, творци, съмишленици, показвайте този толкова пъстър и мечтателен свят на децата, срещнете ги с различните видове изкуства –  за да сме сигурни, че в утрешния ден ще можем да предадем щафетата и на тях“, заяви оперната прима. Тя завърши речта си с цитат на една от любимите й френски писателки Жорж Санд – „Призванието на артиста е да изпраща светлина в човешкото сърце".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

САЩ инвестират 240 000 долара в център за изкуство и култура във Варна

САЩ инвестират 240 000 долара във варненския културен център ReBonkers чрез Посланическия фонд за опазване на културното наследство (AFCP). Това обявиха от посолството на САЩ в София. Варна е най-големият бенефициент по проект на AFCP в Европа..

публикувано на 25.09.24 в 22:32

„Времеубежище“ е претендент за шведската международна литературна награда

Романът „Времеубежище“ на Георги Господинов в превод на шведски от Хана Сандборг е сред петте книги, включени в краткия списък на Шведската международна литературна награда. Това е уникална награда, която отличава както автори, така и преводачи...

публикувано на 23.09.24 в 14:31

Културен фестивал в село Хухла събира гърци, турци и българи

В ивайловградското село Хухла за 26-ти пореден път се провежда културният фестивал "Мистериите на Хухла-2024". До 23 септември три етноса – българи, гърци и турци се събират на площада на Ивайловград под мотото "Човечност без граници". Вдъхновител и..

публикувано на 22.09.24 в 10:10