Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шлосплац в Щутгарт се превръща в български мегдан за 3 март

| обновено на 03.03.24 в 08:49
Снимка: BalkanDance - Stuttgart

За първи път Шлосплац в Щутгарт, Германия, ще се превърне в български мегдан в деня на Националния празник на България - 3 март.

Организатор на патриотичната инициатива е местният български фолклорен клуб "БалканДенс", който кани всички наши сънародници в региона на най-емблематичното място в Щутгарт, за да отбележат заедно празника! 

"Нека всички да се съберем на 03.03.2024 г. в 13.00 часа на най-големия площад в града и макар далеч от Родината, да извием кръшно българско хоро!", отбелязват от фолклорния клуб.

Вече осем "БалканДенс" увлича сънароднци в Щутгарт с магията на родния фолклор. "Към момента при нас танцуват около 80 души, предимно българи на различна възраст, разпределени в групи за начинаещи и напреднали. Немските ни членове са малко, но изключително верни последователи и любители българския фолклор. Те проявяват жив интерес към нашите традиции, към обичаите ни, към песните и танците ни. Репертоарът на клуба ни е богат и разнообразен, както е богат и разнообразен българския т фолклор" - разказа ни ръководителката на състава Боряна Христозова. Самата тя е възпитаник на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство " Проф. Асен Диамандиев"- Пловдив. Сега е особено радостна, че след спада на дейността на трупата покрай световната пандемична обстановка, вече възраждат инициативността си и организират първия общобългарски празник за Трети март в Щутгарт

"Денят ще започне с тържествен молебен и водосвет в обновения български храм в Щутгарт, чието освещаване ще се състои следващата неделя от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний. Според думите му от предишни негови посещения, българската общност в Щутгарт е една от най-сплотените в Европа."

Потвърждение на това ще бъде и събитието на централния площад в града, където сънародницит ни ще се хванат ръка за ръка на голямото празнично хоро на площада, който ще се превърне в български мегдан.

"Той ще грее с цветовете на трибагреника, с пъстрите български носии, с усмивките на сънародниците ни, които очаквано ще наброяват около 600 - 700 души. Всички ще танцуват заедно, ръка за ръка, сплотени от енергията на българското хоро - така, както от векове народът ни почита всеки празник - с музика, песни и танци" - разказа за Радио България хореографът и главен художествен ръководител на "БалканДенс" е Боряна Христозова.

Вижте още:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Книгата "Български стъпки в далечна Бразилия" разказва за съдбите на българи-имигранти

В Националния етнографски музей в София (ул. Московска 6А) днес от 16.00 ч. ще бъде представена книгата на Даниел Методиев "Български стъпки в далечна Бразилия: имена, дати, истории и съдби".  В нея авторът, който от 10 години живее в Бразилия,..

публикувано на 21.06.24 в 08:35

Болградската гимназия посрещна журналисти от 18 българоезични медии по света

Сигнал за въздушна тревога прекъсна за кратко дискусиите във втория ден на Деветнадесетата Световна среща на български медии, организирана от БТА в Украйна. Делегатите на форума – журналисти от 18 българоезични медии по света – днес гостуват на..

публикувано на 20.06.24 в 17:54
Светлана Драгнева

Бесарабска българка взе наградата за разпространение на българската култура от българоезична медия в чужбина

Кореспондентката на Българската телеграфна агенция в Одеса Светлана Драгнева е тазгодишният носител на наградата за принос в разпространението на българската култура от българоезична медия в чужбина. Това стана ясно по време на 19-та Световна среща..

публикувано на 19.06.24 в 14:37