Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън поздрави България за националния празник

Антъни Блинкън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В изявление, публикувано на страницата на Държавния департамент, държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън поздрави страната ни за националния празник. “От името на САЩ моля приемете моите най-добри пожелания към българския народ по повод 146-ата годишнина от Освобождението на България”, заявява той.

Антъни Блинкън изтъква, че страната му дълбоко цени дипломатическите отношения с България, които продължават над 120 години. “Нашето партньорство, базирано на споделени демократични идеали, съдейства за мира и просперитета на двете страни и допринася за единството и сигурността на Европа и трансатлантическата общност”, добавя държавният секретар. Той акцентира и на факта, че България и САЩ са обединени в подкрепата си за Украйна и нейния народ, който се бори да защити своята страна и свободата си от военната агресия на Кремъл.

Очаквам бъдещо партньорство за по-сигурно, проспериращо и справедливо бъдеще за нашите две обичащи свободата нации”, завършва изявлението си Антъни Блинкън.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

17 хиляди медицински сестри не достигат в здравната система

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи настоява държавата да определи минимален брой медицински сестри във всяко лечебно заведение, за да се гарантира качествена грижа за пациентите. Същото предложение се отнася и за акушерките,..

публикувано на 12.05.24 в 11:32

Бързо влошаване на времето в планините в следобедните часове

В следобедните часове се очаква бързо влошаване на времето в планините, предупреждават от Планинската спасителна служба. Съветът към туристите е да са готови да слязат от високите части още в ранните следобедни часове. В момента условията за туризъм..

публикувано на 12.05.24 в 10:40

Населението на България продължава да намалява

Макар естественият прираст в страната да се е върнал в границите преди епидемията от Covid-19, населението в повечето общини продължава да намалява, информира репортерът на БНР Наталия Ганчовска. Най-голям спад се наблюдава в големите общини – София,..

публикувано на 12.05.24 в 09:00