Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Истанбул отбелязаха националния ни празник

Снимка: wikipedia.org

Българите в Истанбул отпразнуваха националния си празник на тържество, организирано от настоятелството на Фондацията на православните църкви на Българската екзархия в града. То се състоя в българския метох – една от знаковите сгради на българското Възраждане от 1850 година.

В приветствито си към сънародниците ни генералният консул на България в Истанбул Васил Вълчев заяви: “Днес отдаваме почит на всички, загинали за свободата на нашето Отечество България. На този ден ние се прекланяме и пред заветите, които ни завещаха героите – да пазим, съхраняваме и умножаваме българското културно-историческо наследство.”

По-рано днес архимандрит Харалампи Ничев отслужи тържествена литургия в българската църква “Свети Стефан” на брега на Златния рог в Истанбул. “Помолих за благоденствието на нашата българска общност и за всички онези, които са отдали живота си за освобождението на нашето Отечество. Затова по време на богослужението изпяхме дружно "Вечная памет" на онези, които са дали живота си за свободата”, каза свещеникът.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Българско училище „Пейо Яворов“ в Милано/Фейсбук

Зарина Василева, Милано: Колкото и да са силни българските корени, трябва да бъдат обгрижвани

Сънародничката ни Зарина Василева вече една година е преподавател в Българското училище "Пейо Яворов" в Милано, Италия. Тя работи с деца от 7 до 12 клас. Поема по този нов път в живота си след като посещава училището и остава впечатлена от чудесната..

публикувано на 23.07.24 в 14:30
Откриването на XVII годишна конференция на Асоциацията на българските училища зад граница

Българското образование в чужбина не може да разчита само на възрожденски ентусиазъм

396 са регистрираните български училища в чужбина за учебната 2024/ 2025 година. Те се намират в 43 държави на шест континента , като от тях 17 са към задграничните представителства на България, 5 към българските църковни общини и 374, създадени от..

публикувано на 23.07.24 в 13:25
Годишна конференция на АБУЧ` 2024

Българското образование зад граница дискутират преподаватели от училищата ни в чужбина

Всяко лято, по традиция, български учители отблизо и далеч се събират, за да отчетат какво са свършили, къде са срещнали проблеми, както и за да обменят опит и практика. Близо 60 представители на български училища зад граница, университетски..

публикувано на 22.07.24 в 15:36