Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Истанбул отбелязаха националния ни празник

Снимка: wikipedia.org

Българите в Истанбул отпразнуваха националния си празник на тържество, организирано от настоятелството на Фондацията на православните църкви на Българската екзархия в града. То се състоя в българския метох – една от знаковите сгради на българското Възраждане от 1850 година.

В приветствито си към сънародниците ни генералният консул на България в Истанбул Васил Вълчев заяви: “Днес отдаваме почит на всички, загинали за свободата на нашето Отечество България. На този ден ние се прекланяме и пред заветите, които ни завещаха героите – да пазим, съхраняваме и умножаваме българското културно-историческо наследство.”

По-рано днес архимандрит Харалампи Ничев отслужи тържествена литургия в българската църква “Свети Стефан” на брега на Златния рог в Истанбул. “Помолих за благоденствието на нашата българска общност и за всички онези, които са отдали живота си за освобождението на нашето Отечество. Затова по време на богослужението изпяхме дружно "Вечная памет" на онези, които са дали живота си за свободата”, каза свещеникът.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българската държава строи футболно игрище в молдовското с. Паркани

Футболно игрище, отговарящо на съвременните стандарти ще бъде построено в приднестровското село Паркани, където се намира една от най-големите български общности в Молдова. Проектът, иницииран от местните жители е финансиран от правителството на България..

публикувано на 16.07.24 в 12:49

"Да хванем иглата!" - или как в Япония се учат на българска бродерия

Уъркшоп по българска бродерия организира Ирен Величкова-Ямами - дългогодишна изследователка на това изкуството и автор на картата на България в шевици, подарена от самата нея на Националния исторически музей в София. Българката, която повече от 35..

публикувано на 14.07.24 в 08:14

Обсъждат създаване на международна асоциация на българите

Председателите на район Тараклия Лазар Дерменжи и на Съюза на банатските българи, депутатът в румънския парламент Георги Наков обсъдиха сътрудничеството и подкрепата в международни проекти, насочени към запазване на културното и историческо наследство на..

публикувано на 12.07.24 в 09:16