Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неделното училище “АБВ“ в Хелзинки организира изпити за владеене на български като чужд език

Снимка: БНУ “АБВ“ - Хелзинки

Българското неделно училище “АБВ“ в Хелзинки се учредява като административен център за провеждане на дистанционни изпити за ниво на владеене на български език като чужд. Това предвижда сключеният договор между Дружеството на българите “Клуб България“ в Хелзинки и Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

Сертифицирането на езиковите умения ще става според нивата на Европейската езикова рамка – А1, А2, В1, В2, С1, С2, а придобитият сертификат ще бъде безсрочен и с международна валидност.

Писменият и устният изпит ще се провеждат дистанционно чрез платформата "Скайп" пред комисия от Софийския университет. Учениците ще бъдат настанени пред лаптопи в училище "Маттлиденс" в Хелзинки.

Първата изпитна дата е определена за 14 април т.г., но за да се състои изпитът е необходимо минимум шестима ученици да заявят желание.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Българско неделно училище ,,АБВ Учебна Академия“, Атина

Цветно великденско настроение в българските общности по света

Дните преди православния Великден са озарени с български усмивки и настроение по целия свят. Възпитаници на редица неделни училища в чужбина пресъздадоха народните ни традиции и обичаи, свързани с подготовката на Великден и предшестващите го..

публикувано на 30.04.24 в 10:30

Южната част на Швеция - огнище на българщината в страната

През 2024 г. се отбелязват 110 години от установяването на дипломатическите отношения между Република България и Кралство. Важна област в двустранните отношения е сътрудничеството в сектора на научно-развойната и изследователската дейност, но..

публикувано на 29.04.24 в 19:20
Камелия Нейкова

Българите в страни извън ЕС ще гласуват само за Народно събрание

Избирателите в държавите от ЕС ще могат да гласуват за кандидати и за българския, и за европейския парламент, докато тези извън Евросъюза ще избират единствено депутати за нашето Народно събрание и в избирателните секции ще има машини с електронна..

публикувано на 28.04.24 в 13:14