Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП, „Възраждане“ и „Има такъв народ“ се обявиха за предсрочни избори

Снимка: БТА

Приключиха двудневните консултации при президента Румен Радев с представители на политическите сили в 49-ото Народно събрание, в съответствие с конституционната процедура преди връчването на мандат за съставяне на правителство.
На първата от трите обявени за днес срещи представителите на „Възраждане“ заявиха, че успешната ротация означава неуспешно развитие за България и че колкото по-скоро има предсрочни избори, толкова по-добре.
След тях и лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че този парламент не може да излъчи работещо правителство, защото партньорите от сглобката не могат да си поделят постовете в държавата. Тя настоя пред президента за провеждането на предсрочни избори, като изказа мнение, че досегашното правителство е било вредно за България, предало е очакванията на избирателите и е вкарало страната в агония, която може да бъде прекратена само с предсрочни избори.
На последната от поредицата срещи, с най-малката парламентарна сила – ИТН, на въпроса на президента, какви възможности виждат те за съставяне на правителство в рамките на този парламент, председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов заяви, че провежданите в момента преговори за бъдещото управление били задкулисен пазарлък за разпределяне на постове, пари и регулатори. „Най-добре е да се отиде на предсрочни избори, за нас правилният подход е експертно правителство, с широка парламентарна подкрепа, с програми по сектори и разписана във времето, а не едни общи приказки“, посочи Йорданов.
След приключването на консултациите, президентът Радев трябва да обяви кога ще връчи мандат на първата парламентарна сила – ГЕРБ-СДС. Изрично посочен в Конституцията срок за това няма. Когато обаче от ГЕРБ-СДС получат мандата, в рамките на 7 дни те трябва да предложат състав на Министерския съвет или да върнат мандата неизпълнен. Според анализаторите, ако с този мандат не бъде сформиран кабинет, още по-малък е шансът да бъде формирано правителство с евентуален втори и трети мандат и се отива към предсрочни избори.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Румен Радев

Румен Радев: На тези и на следващите избори ще избираме между войната и мира

Неприемливо е продължаването на войната в Украйна и невъзможната победа над Русия да се представят като единствено възможен изход, заяви пред журналисти в Ямбол президентът Румен Радев. По думите му, всеки ден от войната е пагубен и той се отразява..

публикувано на 18.05.24 в 14:09

Парламентът ще заседава извънредно, депутати нямало да говорят предизборно

Във вторник, 21 май, от 13 часа ще се проведе извънредно заседание на парламента, реши Председателският съвет на Народното събрание. Ще бъде изслушан служебният премиер Димитър Главчев за размера на увеличението на пенсиите от 1 юли, което вече е решено..

публикувано на 17.05.24 в 13:06

По съседски: Събития с балкански адрес

Гордана Силяновска-Давкова се закле да бъде "президент на Македония" Международен скандал предизвика встъпването в длъжност на Гордана Силяновска като първата жена-президент на Република Северна Македония (РСМ). Пред парламента тя се..

публикувано на 17.05.24 в 10:40