Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС подкрепя Кристалина Георгиева за втори мандат начело на МВФ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Държавите от ЕС подкрепят Кристалина Георгиева за втори мандат, начело на Международния валутен фонд. Новината беше съобщена днес от белгийския вицепремиер Венсан ван Петегем, след заседанието на министрите на икономиката и финансите на ЕС в Брюксел.

По неговите думи това е израз на тяхното доверие към Георгиева и нейната работа.
По традиция, постът на управляващия директор на МВФ се заема от представител от Европа, а този на Световната банка - от такъв от САЩ. Затова подкрепата на европейско ниво е ключова за номинацията. Окончателното решение се взима от Съвета на изпълнителните директори на фонда, който е съставен от 24 души, представляващи гласовете на отделните страни членки.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

София е домакин на срещата на Виенския икономически форум

Световни лидери, бизнес експерти и предприемачи се събират днес в столичната резиденция Бояна, за да обсъдят най-актуалните предизвикателства и възможности пред регионалната и глобалната икономика. Страната ни през тази година е домакин на срещата на..

публикувано на 22.04.24 в 06:00
Владимир Малинов и Димитър Главчев

Първата доставка на ядрено гориво от “Уестингхаус” вече е в АЕЦ “Козлодуй”

Първата доставка на свежо ядрено гориво, произведено от американската компания “Уестингхаус”, вече е на площадката на АЕЦ “Козлодуй”, съобщи служебният енергиен министър Владимир Малинов, който заедно с премиера Димитър Главчев посети централата. През..

публикувано на 20.04.24 в 15:14

Първата пратка американско ядрено гориво пристигна в България

Първият товар със свежо ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй" пристигна на Пристанище Варна - Запад. Той беше доставен у нас от плаващия под нидерландски флаг кораб "Адамас", съобщи БНТ. Още днес горивото, произведено от американската компания..

публикувано на 19.04.24 в 15:39