Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лисабон е домакин на форум за българското образование зад граница

Снимка: Pixabay

Над 60 участници от 15 държави се събират в столицата на Португалия, за да дискутират иновативните методи и материали за преподаване на история и география на България в българските училища в чужбина. Патрон е вицепрезидентът Илияна Йотова, която ще открие форума. Организатори са Министерството на образованието и науката (МОН), Португалско-българската асоциация „Св. Св. Кирил и Методий“, едноименното неделно училище в Лисабон, в партньорство с Асоциацията на българските училища зад граница (АБУЧ), Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и Лисабонския университет.

Среща на АБУЧ (фото архив)

В рамките на два дена учители от българските неделни училища зад граница, експерти от МОН, преподаватели от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и от Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий" ще се запознаят с възможностите, които предоставят иновациите за по-атрактивно и ангажиращо вниманието на учениците преподаване на история и география на България – два от задължителните предмети за неделните ни училища в чужбина, наред с българският език.

И, ако досега, се обръщаше по-голямо внимание на преподаването и усвояването на българския език от българчетата зад граница, то не по-малко важни са историята и географията, в контекста на целите на българските училища извън страната – опазване и съхраняване на националното самосъзнание сред децата на нашите сънародници, все по-голямата част от които се раждат и растат в чужбина, а България е мястото, което изучават в неделното училище или което посещават за няколко дена през лятната си ваканция.

Сред предизвикателствата, пред които е изправена образователната ни система, е задържането на учениците в гимназиален етап в българските училища, признаването на българският език за матуритетен и кандидатстването в университет у нас, което често се забавя, заради по-късното издаване на дипломите за средно образование от страна на чужди образователни системи.

Важен елемент от образователния процес в българските неделни училища е и разпространението на информацията за него и включването на обществените медии като медиатор, но и като възможност да допълват познанията на децата за България чрез свои предавания и друго журналистическо съдържание, достигащо до тях по различни канали за разпространение – чрез ефира или онлайн през всевъзможните платформи и социални мрежи. 

Сериозен опит в това отношение е натрупала и програмата за чужбина на Българското национално радио – „Радио България“, която неотдавна отбеляза 88 години от началото си и, която поддържа уеб сайт с богато актуално и познавателно съдържание за България на 11 езика, реализира всекидневни предавания за българите по света, както и други актуални аудио блокове на различни езици. Ето защо, на срещата в Лисабон „Радио България“ е представено от главния си редактор Красимир Мартинов, чиято задача е да установи и договори по-задълбочени контакти с представителите на българските неделни училища зад граница и с представителите на държавата, които отговарят за създаването на условия за тяхното по-ефективно функциониране.  

Милена Димитрова

Със сигурност и докладът, който още в първия ден на форума в Лисабон ще представи председателят на Обществения съвет на БНР Милена Димитрова, ще провокира низ от теми за размисъл и немалко въпроси. Журналистката ще говори за изграждането и укрепването на контактите с българските обществени медии за каузата на нашите неделни училища по света.

В края на форума, на 16 март, участниците ще посетят Българското неделно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Лисабон, за да обменят практически опит и, за да продължат с нов заряд благородната си кауза – да предавате познанието за България на българчетата, които живеят далеч от нейните предели.

Националният ни празник в неделното училище в Лисабон

Вижте още: 

Снимки: Pixabay, БГНЕС, АБУЧ, Изпълнителна агенция за българите в чужбина

По публикацията работи: Красимир Мартинов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Изтича срокът, в който мисиите ни зад граница да поискат съгласие за провеждане на избори

Днес изтича срокът, в който ръководителите на българските мисии зад граница трябва да поискат съгласието на приемащата държава за провеждане на избори на 9 юни т.г. и разкриване на секции в дипломатическите и консулските мисии и извън тях...

публикувано на 14.04.24 в 10:58

В Канада ще честват Ден на България в Шипка, Онтарио

От Генералното консулство на България в Торонто поканиха наши сънародници в Канада и канадските граждани да отпразнуват заедно Деня на България в град Шипка. Градчето в провинция Онтарио е основано преди повече от 150 години, а името му е вдъхновено..

публикувано на 14.04.24 в 05:05
Росен Плевнелиев (вдясно)

Президентът Росен Плевнелиев сред лекторите на Bulgaria Wants You в Берлин

С видео на чужденци, избрали да живеят в страната ни, започна днешният кариерен форум за българи в чужбина “Кариера и живот – защо в България?“, който се провежда в Берлин.  “ Живеем в 21-ви век и има много мостове и начини, с които да бъдеш близо..

публикувано на 13.04.24 в 15:49