Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лисабон е домакин на форум за българското образование зад граница

Снимка: Pixabay

Над 60 участници от 15 държави се събират в столицата на Португалия, за да дискутират иновативните методи и материали за преподаване на история и география на България в българските училища в чужбина. Патрон е вицепрезидентът Илияна Йотова, която ще открие форума. Организатори са Министерството на образованието и науката (МОН), Португалско-българската асоциация „Св. Св. Кирил и Методий“, едноименното неделно училище в Лисабон, в партньорство с Асоциацията на българските училища зад граница (АБУЧ), Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и Лисабонския университет.

Среща на АБУЧ (фото архив)

В рамките на два дена учители от българските неделни училища зад граница, експерти от МОН, преподаватели от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и от Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий" ще се запознаят с възможностите, които предоставят иновациите за по-атрактивно и ангажиращо вниманието на учениците преподаване на история и география на България – два от задължителните предмети за неделните ни училища в чужбина, наред с българският език.

И, ако досега, се обръщаше по-голямо внимание на преподаването и усвояването на българския език от българчетата зад граница, то не по-малко важни са историята и географията, в контекста на целите на българските училища извън страната – опазване и съхраняване на националното самосъзнание сред децата на нашите сънародници, все по-голямата част от които се раждат и растат в чужбина, а България е мястото, което изучават в неделното училище или което посещават за няколко дена през лятната си ваканция.

Сред предизвикателствата, пред които е изправена образователната ни система, е задържането на учениците в гимназиален етап в българските училища, признаването на българският език за матуритетен и кандидатстването в университет у нас, което често се забавя, заради по-късното издаване на дипломите за средно образование от страна на чужди образователни системи.

Важен елемент от образователния процес в българските неделни училища е и разпространението на информацията за него и включването на обществените медии като медиатор, но и като възможност да допълват познанията на децата за България чрез свои предавания и друго журналистическо съдържание, достигащо до тях по различни канали за разпространение – чрез ефира или онлайн през всевъзможните платформи и социални мрежи. 

Сериозен опит в това отношение е натрупала и програмата за чужбина на Българското национално радио – „Радио България“, която неотдавна отбеляза 88 години от началото си и, която поддържа уеб сайт с богато актуално и познавателно съдържание за България на 11 езика, реализира всекидневни предавания за българите по света, както и други актуални аудио блокове на различни езици. Ето защо, на срещата в Лисабон „Радио България“ е представено от главния си редактор Красимир Мартинов, чиято задача е да установи и договори по-задълбочени контакти с представителите на българските неделни училища зад граница и с представителите на държавата, които отговарят за създаването на условия за тяхното по-ефективно функциониране.  

Милена Димитрова

Със сигурност и докладът, който още в първия ден на форума в Лисабон ще представи председателят на Обществения съвет на БНР Милена Димитрова, ще провокира низ от теми за размисъл и немалко въпроси. Журналистката ще говори за изграждането и укрепването на контактите с българските обществени медии за каузата на нашите неделни училища по света.

В края на форума, на 16 март, участниците ще посетят Българското неделно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Лисабон, за да обменят практически опит и, за да продължат с нов заряд благородната си кауза – да предавате познанието за България на българчетата, които живеят далеч от нейните предели.

Националният ни празник в неделното училище в Лисабон

Вижте още: 

Снимки: Pixabay, БГНЕС, АБУЧ, Изпълнителна агенция за българите в чужбина

По публикацията работи: Красимир Мартинов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Цариброд

От Цариброд (Димитровград) се жалват, че местните младежи отиват в България

Младите хора от Западните покрайнини намират образование и препитание в България при условия, които Сърбия не може да си позволи. Това става ясно от думите на кмета на Цариброд (Димитровград) Владица Димитров, цитирани от БГНЕС. Много хора от Димитровград..

публикувано на 26.07.24 в 17:12
Сградата на Френската езикова гимназия

В София провеждат Академия за предучилищни учители в българските неделни училища

С панел на тема "Процеси на усвояване на езика в детска възраст“ ще започнат встъпителните обучения в рамките на Академия за учители в предучилищен етап в българските неделни училища зад граница. Занятията се  провеждат от 25 юли във Френската езикова..

публикувано на 25.07.24 в 10:02
Снимка: Българско училище „Пейо Яворов“ в Милано/Фейсбук

Зарина Василева, Милано: Колкото и да са силни българските корени, трябва да бъдат обгрижвани

Сънародничката ни Зарина Василева вече една година е преподавател в Българското училище "Пейо Яворов" в Милано, Италия. Тя работи с деца от 7 до 12 клас. Поема по този нов път в живота си след като посещава училището и остава впечатлена от чудесната..

публикувано на 23.07.24 в 14:30