Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Една година след договора за стратегическо партньорство

Български и румънски дипломати обсъдиха резултатите и пътя напред в стратегическото партньорство между двете страни

Българският дипломатически институт и Румънският дипломатически институт подписаха споразумение за сътрудничество

Снимка: Владимир Митев

Българските и румънските външнополитически елити обикновено нямат практиката да разсъждават заедно за своя регион или да мислят за двете страни като дуо. Затова събития като провелата се на 14 март 2024 г. в Букурещ кръгла маса “Една година стратегическо партньорство между България и Румъния. Пътят напред” не могат да не предизвикат медиен и обществен интерес. Конферентната зала на Румънския дипломатически институт беше почти пълна, присъстваха посланици на страни от НАТО и ЕС, румънски външнополитически анализатори и дипломати, както и български журналисти. 

Събитието премина под егидата на Дипломатическите институти на двете съседни държави, като техните директори - съответно Лиляна Попеску и Таня Михайлова, подписаха споразумение за сътрудничество, което обновява съществувал по-рано договор за взаимодействие помежду им. Таня Михайлова припомни, че през 2023 г. Българският дипломатически институт е публикувал сборника с изследвания “Румънската външна политика в геополитически контекст и България”. На свой ред Лиляна Попеску сподели, че Румънският дипломатически институт е написал изследване за българо-румънското стратегическо партньорство, което ще бъде публикувано на сайта му в близко бъдеще.

С интерес предизвикаха изказванията на Даниела Гътман - държавен секретар в румънското външно министерство, и Елена Шекерлетова - български заместник-външен министър. И двете подходиха към стратегическото партньорство между двете страни, но по различен начин. Гътман говори повече за контекста, в който това партньорство се разгръща - например как едно координиране на външните политики в Югоизточна Европа може да изиграе позитивна роля за приобщаването на региона към ЕС. Тя засегна и темата за Глобалния юг, който се превръща във все по-важно и интересно пространство за Запада, към който Румъния и България принадлежат.

Шекерлетова се фокусира повече върху самите българо-румънски отношения, тяхната динамика и постигнатото в българо-румънското стратегическо партньорство през изминалата година. Нейното послание бе и мотивационно - с фрази, които подчертаваха нуждата двете страни да взаимодействат и потенциала, който две съседни държави могат да си осигурят една на друга.

Поанта на събитието бяха речите на българския посланик в Румъния Н.Пр. Радко Влайков и на румънската посланичка в София Н.Пр. Бръндуша Предеску. Влайков подчерта, че е изключително доволен от бързината, с която бе подписана декларацията за стратегическо партньорство. Той припомни, че между подписването на договора за моста при Видин-Калафат и завършването му са минали 12 години. И призова двете външни министерства да положат нужните усилия, така че новият мост при Русе-Гюргево да бъде финализиран за 4 години, след като бъде сключен договорът за него. Според Влайков бизнесът в двете страни е показал, че може да бъде много ефективен и подобен срок е реалистичен.

Бръндуша Предеску също говори позитивно за динамиката на българо-румънските отношения през последната година. Тя спомена, че и двамата с нейния колега Радко Влайков са имали много работа през този период. И държеше да се знае, че международният контекст, в който българо-румънските отношения се разгръщат, е благоприятен за тяхното развитие. Според посланик Предеску, когато говорим за изграждане на инфраструктура в българо-румънските отношения, не трябва да имаме предвид само големите инфраструктурни проекти, а и създаването на връзки между хората от двете страни.

Събитието бе повод за много неформални разговори между български, румънски и други дипломати след неговото приключване. То бе знак за усилията на българските и румънските външнополитически елити да мислят заедно за своя регион и за международните отношения. Би било чудесно, ако подобни опити се превърнат в практика и се случват не само на знакови годишнини. Българо-румънското стратегическо партньорство ще заживее своя истински и самоподдържащ се живот, когато не само дипломатите и политиците, но и обикновените хора започнат по естествен начин да правят неща заедно.

Снимки: Владимир Митев



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жечо Станков

Споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ" влезе в парламента

На извънредно 4-часово заседание Народното събрание разгледа доклада на временната парламентарна комисия по повод споразумението между държавния газов доставчик "Булгаргаз" и турската енергийна компания "Боташ". Депутатите възложиха на министъра на..

публикувано на 19.04.24 в 19:35
Даниел Митов

Даниел Митов се отказа да бъде служебен външен министър

До момента, до който президентът не издаде указ, старите министри изпълняват своите задължения, коментира служебният премиер Димитър Главчев на излизане от президентството. След кратка среща с държавния глава Румен Радев Главчев каза: "Не съм..

публикувано на 19.04.24 в 11:53

България има италианската подкрепа за пълноправно членство в Шенген

Италианският президент Серджо Матарела заяви подкрепата на Рим за пълноправно членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха развитието на отношенията в..

публикувано на 18.04.24 в 09:30