Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патриарх Кирил: "Паметно ще остане за мен братското общение със Светейшия Патриарх Неофит, чийто светъл образ пазя завинаги в сърцето си"

Снимка: БГНЕС

По повод кончината на Българския патриарх Неофит и Митрополит Софийски, Руският патриарх Кирил изказа съболезнованията си към българското духовенство. Посланието, адресирано до Светия Синод на БПЦ, е публикувано на сайта на Руската православна църква. В него, от името на Руската православна църква, Руският патриарх поднася дълбоките си и искрени съболезнования, във връзка с новопреставления български патриарх Неофит.

С личното му благочестие и вярност на Църквата Христова, с молитва и с многогодишния ревностен труд в духовното лозе на българското Православие напусналият ни светител си отвоюва наистина добро име и голяма слава (Притч. 22, 1)", посочва патриарх Кирил и припомня, че патриарх Неофит „нееднократно е посещавал пределите на Руската църква, чиито верни чеда бяха изпълнени с искрена любов и уважение към него".

Патриарх Кирил отбелязва, че по време на първата си архиерейска визита в Москва през 2013 г., патриарх Неофит е осветил основния камък на храма в чест на бележития син на българския народ Св. Киприан, митрополит Киевски, Московски и на цяла Русия. "С активното участие на Негово Светейшество нашите църкви прославиха св. Серафим (Соболев) Богучарски", посочва още Руският патриарх и завършва с думите:

"Паметно ще остане за мен братското общение със Светейшия Патриарх Неофит, чийто светъл образ пазя завинаги в сърцето си. Милостивият Господ да упокои душата на верния Си раб в селенията на праведните, където няма болест, нито скръб, нито въздишка, но живот безкраен. Вечна и блажена памет на новопредставления Патриарх Неофит".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Самолет е в готовност да отлети за евакуация на българи от Ливан

Екип на Държавния авиационен оператор е в готовност да излети за Ливан незабавно щом има зелена светлина за поетапна евакуация на българите там. Това е докладвано на служебния премиер Димитър Главчев в понеделник сутринта на среща в Министерския..

публикувано на 30.09.24 в 11:54

Валежите спират, но температурите остават ниски

В понеделник в източната половина от страната все още ще има валежи от дъжд, но до вечерта ще спират. На запад облачността ще се разкъсва и намалява, следобед на места в Югозападна България – до предимно слънчево време. Ще остане ветровито с умерен,..

публикувано на 29.09.24 в 18:30
Димитър Костов от Смолян (вляво)

Петдесет дрона рисуват сърце в световния ден за профилактика на сърдечно-съдовите заболявания

С инициативата “Разходи се с кардиолога си” в големи български градове беше отбелязан днешният Световен ден на сърцето. Организаторите от Дружеството на кардиолозите в България акцентираха върху редовната умерена физическа активност, която е..

публикувано на 29.09.24 в 18:15