Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 24 часа ще стане ясно, ще има ли ротационно правителство

Снимка: БТА

Номинираната от ГЕРБ за премиер Мария Габриел получи днес от президента Румен Радев проучвателния мандат за съставяне на правителство. Тя обяви след срещата при президента, че ще задържи връчения ѝ мандат за кабинет, но изчакване на предвидения в Конституцията седемдневен срок за връщането на мандата за нея е неприемливо. По думите ѝ, преговорите между ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната" - "Демократична България" за кабинета ще продължат още 24 часа, тъй като от ПП-ДБ са поискали още малко време за преговори. Предстоящият 24-часов преговорен маратон ще обхване подписването на коалиционно споразумение и уточняването на състав на правителство. 
По-късно, в съобщение до медиите от ГЕРБ заявиха, че преговорите с ПП-ДБ ще бъдат финализирани до 12:00 часа на 19 март. Кандидатът на ГЕРБ за министър-председател Мария Габриел ще отиде във вторник при президента Румен Радев с окончателното решение.
За получаванена мандата Мария Габриел отиде в президентството с досегашния премиер от ПП-ДБ Николай Денков.

Премиерът в отставка коментира изтекъл в медиите неофициален списък с министри от евентуалния бъдещ кабинет, като заяви, че от ПП-ДБ го виждат едва днес и че в него има неприемливи за ПП-ДБ имена. Сред заменените министри според списъка е министърът на отбраната Тодор Тагарев, на чието място е предложен Христо Гаджев (ГЕРБ). В същото време мястото си запазва министърът на финансите Асен Василев. (съпредседател на ПП).

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

На 8 май македонците избират президент между Силяновска и Пендаровски С 40,08% срещу 19,92% от гласувалите в първия тур на президентските избори в Северна Македония кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска отива на втория тур на..

публикувано на 26.04.24 в 10:45

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34