Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представят българския превод на романа "Адамовото ребро" от македонската писателка Оливера Николова

В Културно-информационния център на Република Северна Македония в София ще бъде представен романът "Адамовото ребро" от Оливера Николова. Книгата, която излезе от печат тази година, в издание на Издателство "Изида", ще бъде представена тази вечер в 18:30 часа, от редактора Елеонора Тодорова и преводача Мариян Петров.

В романа "Адамово ребро" една жена решава да живее според правилата на сърцето си, които неизбежно се сблъскват с правилата на обществото. Оливера Николова следва тънката нишка между страданието и щастието, между нуждата да бъдеш с някого или с никого, да разпознаеш любовта, дори когато тя е в зародиш и скрита в ежедневието.

Оливера Николова (р.1936г.) е един от най-уважаваните автори в съвременната македонска литература. Творчеството й включва книги за деца, младежи и възрастни в различни жанрове – романи, разкази и пиеси. Романът й за деца "Зоки Поки" е признат за съвременна класика и се изучава в македонските училища.


Още по темата:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Връчиха българските архитектурни награди за 2024 г.

Новият Фермерски пазар в Благоевград и реконструкцията на Централни хали в София получиха големите награди в конкурса "Български архитектурни награди 2024", организиран от Камарата на архитектите. Надпреварата бе в две категории – за съвременна..

публикувано на 20.09.24 в 12:40

България е част от световното биенале за творчество и занаяти "Хомо Фабер" във Венеция

Българската култура и родните традиции, които доскоро изглеждаха екзотични за останалата част от света, постепенно се превръщат в част от световната култура на 21. век. След като нашенската лютеница и традиционната ни баница бяха определени..

публикувано на 17.09.24 в 09:50

200-годишният "Рибен буквар" напомня за себе си с ново юбилейно издание

През настоящата 2024 г. се навършват 200 години от появата на т.нар. "Буквар с различни поучения". Това е оригиналното заглавие на книгата, по-известна като "Рибния буквар", чийто автор е видният възрожденец д-р Петър Берон. Става дума за..

публикувано на 16.09.24 в 09:05