Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анита Екенова от Лион: С народния танц на сцената усещам, че нося цяла България със себе си

Предстои деветото издание на събора "На мегдана на другата България"

10
Анита Екенова
Снимка: личен архив

Ако българската държава трябваше да инвестира средства, за да направи 11 събития, посветени на българските празници и фолклор в Милано, да организира още толкова прояви в Мюнхен, в Копенхаген, в Лион, Атина или където и да било още в Европа, какъв ли тежък бюджет щеше да е нужен? А българите, които работят и живеят в чужбина от години правят концерти и събития, на които представят България, инвестирайки само собствени време, енергия и средства. Затова е важно да засвидетелстваме повече внимание към труда на тези хора, за да бъдат още по-мотивирани и убедени в своята мисия на културни посланици на страната ни пред света.

Голямата и позитивна енергия на българите зад граница към родината намира израз в българските фолклорни групи зад граница. След многобройни гостувания, контакти и сътрудничество помежду си, те създават и Асоциацията на българските фолклорни състави в чужбина (АБФСЧ). "Защото, когато човек отиде в чужбина, успява да се интегрира на работното си място, успява да намери контакти и да прави нещо, но това, което му липсва, е България. И ние реално му даваме нещо, което да успокои свитото му сърце" – казва Радослава Недялкова, председател на Асоциацията и ръководител на фолклорна група "Нашенци" в Милано, Италия.

"Всичко е заради българския фолклор и заради срещите ни с хората – допълва Анита Екенова, секретар на Асоциацията: – Колкото и социални мрежи да има, нищо не може да замени живия контакт помежду ни – няма нищо по-важно от прегръдката, усмивката, от хващането ни ръка за ръка. Това е начинът да намериш съмишленици и да продължиш напред."


Анита Екенова е ръководител на фолклорна група "От извора" във френския град Лион. Именно те са инициатор и първи организатор на събора "На мегдана на Другата България", който в последните години стана доста известен сред общността на българите в чужбина. Това е пътуващ фолклорен празник – прави се всяка година на различно място, като в ролята на домакин и организатор влизат различни български фолклорни групи. Всеки домакин сам подбира мото и място, на което да покани сънародниците от фолклорни групи, сформирани извън границите на България. Тази пролет предстои деветото издание на събора – на 11 и 12 май 2024 г. при българите в Палма де Майорка, Испания. В предходни години неравноделните български ритми са "разтрисали" площади в различни градове в Чехия, Италия, Испания, Дания и Франция.


"Това разнообразие от домакини и участници прави всеки събор различен и неповторим, а всяка група организатор обогатява и обновява събитието, оставяйки частица от себе си в ДНК-то на съборите" – казва ни Анита Екенова, организирала и първото издание през 2015 г. в Лион:

"Идеята идва от нас и се гордеем с това, което сме направили. Искахме да намерим начин да предадем на всички групи емоцията и любовта, която имаме към българския фолклор и да го разпространяваме сред много хора. В началото винаги е много трудно, защото нямаш много познания, чувстваш се сам, но сега вече я има Асоциацията на българските фолклорни състави в чужбина, на която и нашата формация е член. Тъкмо тази Асоциация е мост между различните фолклорни състави в чужбина, дава им информация и контакти за нещата, които се случват навсякъде. 


Например, ние една година бяхме поканили хореограф от друга подобна група да дойде и да постави танц при нас. Успяваме по този начин да събираме максимално информация, да разнообразяваме и обогатяваме репертоара си. Какви хора идват в нашата група? – Всякакви! Имаме студенти, има хора в по-зряла възраст, от всякакви професии. Дори има и французи, които танцуват. А при нас идва и македонец, който е роден във Франция и толкова много обича българските танци, че дори е един от нашите хореографи.“


Анита е била сред младите танцьори в ансамбъл "Южняче" в родния й град Хасково в България. Народните танци и сега са много популярно, дори модерно занимание в България, но „истината е, че нещата се усещат по съвсем друг начин, когато човек започне да живее в чужбина“ – казва ни българката, която от години е пренесла живота си във Франция.


"В чужбина ценим фолклора много повече и усещането е, сякаш носиш цяла България със себе си. Когато се качваш на сцена, когато танцуваш, когато пееш българска песен, ти усещаш себе си като официален представител на родината пред всички. Това означава повече отговорност и чувството е много по-силно" – уверена е Анита Екенова.

Снимки: facebook.com/otizvora69, личен архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Актьорът Ицко Финци на 91 – живот, който продължава да изненадва всеки ден

На 25 април е роден Ицхак Финци, част от т.нар. "златно поколение" български актьори. За своя 91-годишен земен път Ицко Финци, чертае трайна диря в българския театрален, филмов и културен живот. Роден е в София, но родът му произхожда от..

публикувано на 25.04.24 в 05:10

Разходка из шоколадовото царство на Михаела Кътева

Всяко дете мечтае да има цялото време на света, в което да играе и да се радва на купища от сладки изкушения. Едно от най-любимите, разбира се, е Негово величество Шоколадът. Първи сведения за появата му се откриват още 2000 години преди Новата ера,..

публикувано на 24.04.24 в 11:45

Цвети и нейните "щастливи" биволи от породата българска мурра

Тя е красива, стройна, млада и образована. Притежава всички качества за успешна кариера на модния подиум или в рекламния бизнес! Но избира да отглежда … биволи на село. Цветелина Недкова завършва с отличие висшето си образование в специалностите..

публикувано на 16.04.24 в 10:05