Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еленски бут, фестивален туризъм, романтика и чиста природа – опознайте град Елена и околностите

През 19 в. наричали град Елена „българският Витлеем”
Снимка: Венета Николова

Еленският Балкан се радва на нестихващ туристически интерес не само от сънародниците ни, но и от много чужденци. Някои от тях дори се заселват тук за постоянно, превръщайки се в част от местния колорит. Дойде ли краят на седмицата, хотелите в град Елена и близките села се пълнят с посетители. По празниците пък напливът е толкова голям, че е почти невъзможно да откриете свободни легла. Тук местата за настаняване се множат непрекъснато и в момента те са над 250. "Не е останало населено място при нас, което да е без семеен хотел или къща за гости" – казва ни Евдокия Околова от Община Елена.

"В самия град има седем паметника на културата с национално значение. Много интересна е къщата музей на Иларион Макариополски, Часовниковата кула, първото класно училище – Даскалоливницата, Камбуровият хан, където са запазени бита и традициите на еленчани от XIX в. Изключително интересна е църквата "Св. Никола" с уникалните икони. В града имаме още две църкви. 

Даскалоливницата

Не случайно Елена е бил наричан българския Витлеем по време на Възраждането. Гостите посещават  дърворезбарската и грънчарската работилница, както и Природонаучния музей, който се помещава в красива дървена сграда, вписваща се отлично на фона на калдъръмените улички и възрожденския облик на града."

А защо да не разнообразите почивката си с риболов в някой от язовирите, с конна езда, планинско колело или пешеходни преходи сред природата?

Язовир Йовковци в еленския Балкан

В бутиковата винарна на село Марян пък ще ви предложат дегустация на местни сортове вина с типичните мезета от този край. Но най-известната забележителност, превърнала се в туристическа визитка на целия регион е еленският бут. И не, не става дума за специалитет от еленско месо, а за неустоимо вкусния, топящ се в устата свински бут, приготвен по стари еленски рецепти единствено и само тук:


"Единствено климатът играе роля за неговото сушене – това са естествените течения на Еленския Балкан. В осоляването е майсторлъкът!  40 дни след като се осоли, месото се поставя в специални бъчви, след това се вади и се разчита на естествения местен климат. По Коледа се колят прасетата, около май месец нарязваме бута и е готов. Покрай този специфичен продукт станахме разпознаваема дестинация. През месец октомври 2023-та отбелязахме 10-то юбилейно издание на Празника на еленския бут" – разказва г-жа Околова пред Радио България.


Общината залага на фестивалния туризъм и на богатия културен календар. Идеята е всеки месец да има поне едно събитие, което да представя типичните балканджийски традиции. Една от тях е празникът на свети Харалампий през февруари. Тогава се месят питки с мед и орехи, които се раздават за здраве. За целта се организира голямо празненство на градския площад. И още:

"В края на април читалището на Елена организира фолклорно надиграване и надпяване, което е доста мащабно и тогава също градът се пълни с участници и туристи. В рамките на 2-3 дни, пристигат над 1000 гости от цялата страна. Голям интерес има и към фестивала "Произведено в Елена". Тази година празникът ще се състои на 15 юни и тогава всички производители от Еленския Балкан ще се съберат, за да предлагат своите специалитети - био мед, продукти от нашата гъбена ферма, билки, екологично чисти сокове, кисело мляко и млечни продукти от мандрата на град Елена и пр. Разбира се, ще се наблегне на еленския бут, както и на всякакви майсторски приготвени нашенски сурово-сушени деликатеси, като суджук, луканка, колбаси и пр., които чудесно се съчетават с виното от село Марян!" – казва в заключение Евдокия Околова.

Елена претърпява няколко пожара. В началото на XIX век градът е бил почти унищожен от кърджалиите

Вижте още:


Снимки: Венета Николова, община Елена

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Момчиловци или Мусилиян – защо китайците обичат китното родопско село

През 2009 г. една държавна компания в Шанхай пуска на пазара кисело мляко с марка "Мусилиян", както наричат село Момчиловци в Китай. Появата на нашенския продукт е придружена от мащабна рекламна кампания и името на родопското село бързо..

публикувано на 29.11.24 в 10:10

Превръщат влека Говедарци-Мальовица в седалков лифт

Старият влек в село Говедарци, община Самоков предстои да бъде модернизиран като четириседалков лифт с капацитет от 1520 души на час. Подобно предложение е внесено в Регионалната инспекция за опазване на околната среда и води – София от компанията..

публикувано на 24.11.24 в 08:25

Река Янтра разказва истории: каякинг сред скални чудеса и зелени тунели

Река Янтра извира в Стара планина на 1220 м. н.в. и се спуска на север, като лъкатуши през живописни долини и проломи, пресичайки градовете Габрово и Велико Търново. Малко преди да се влее в Дунав, в района на селата Беляново и Новград, като..

публикувано на 19.11.24 в 10:25