Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Писма от Испания до владетели от българската история

Снимка: Българското училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Барселона

Ученици от клуб "Родолюбие" в Българското училище "Св. св. Кирил и Методий" в Барселона написаха писма до български владетели. В занятието участваха деца от гимназиален етап, съобщава на Фейсбук страницата си просветното средище. Сред владетелите, към които се обърнаха младите хора са царете Калоян, Фердинанд и кан Крум.

"Уважаеми цар Калояне, с най-искрени поздрави и възхищение към Ваше величество, позволете ми да изразя моята благодарност към Вас за едно от най-значимите събития в историята на нашия народ – Вашата коронация през 1197 година". Така започва писмото на Мартин Балабуров до най-малкия от братята Асеневци.

В писмото до цар Фердинанд, възпитаниците на училище "Св. св. Кирил и Методий" Жана и Стоян Георгиеви питат: "Сигурно Ви е известно, че в българската история Вие, Ваше величество, сте останали като една изключително противоречива личност. През лятото на 1887 г. Великото народно събрание Ви избира за княз на българския народ. Защо се съгласихте въпреки неодобрението на Великите сили да станете княз на България?“.

Лорена, Виктория и Никола се обръщат към кан Крум с думи на уважение за неговото водачество и стратегия: "Вашите подвизи и постижения в управлението на ханството са източник на вдъхновение за мнозина и остават неизгасващ огън в историята на нашия народ“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ученици от Болградския регион се срещнаха с вицепрезидента Илияна Йотова

В президентството ученици от населения предимно с етнически българи Болградски регион в Украйна бяха посрещнати от вицепрезидента Илияна Йотова. Учениците са в страната ни по покана на Югозападния университет "Неофит Рилски“, съвместно с Изпълнителната..

публикувано на 08.07.24 в 17:13

Абитуриенти от българско училище в Париж - с филм-изповед за ученическите си години

Дванайсетокласници от Първа българска гимназия в Париж пуснаха документално филмче, в което разказват свои истории от годините, прекарани в българското школо. Филмът, озаглавен "Нашата история. Съботна глътка България" е създаден от едно момиче и пет..

публикувано на 08.07.24 в 17:12

Около 1000 души от Цариброд са затруднени да ходят на работа в България

Според сръбската телевизия Н1, около 1000 души от Цариброд всеки ден минават граничния пункт "Градина – Калотина“ и отиват на работа в София. Но през туристическия сезон на границата се струпват километрични колони от коли и автобуси. Царибродчани, тръгнали..

публикувано на 08.07.24 в 09:18