Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родопското село Цалапица се стяга за Празник на бабека и виното

Снимка: Община Родопи

Най-добрите колбасари и винари ще мерят сили в Цалапица през този уикенд. На 30 март на открита сцена в парка на родопското село се организира Празник на цалапишкия бабек и вино. Най-известното цалапишко мезе, което се приготвя в началото на зимата по стара рецепта, е вече узряло, достатъчно изсъхнало и е готово за консумация. А каква по-добра комбинация с вкусната мръвка от ароматното местно вино!


Идеята на кулинарния фест е да се съхранят старите български традиции чрез представяне на типичния за района вкус. Ще се проведе състезание за най-добър бабек и за най-добро вино. Ще има и народна музика, песни и танци с участието на индивидуални изпълнители, групи и състави от цялата страна, които ще представят българския фолклор.

Организатори на това вкусно и пивко събитие са читалището и кметството на Цалапица под патронажа на кмета на Община Родопи.

Вижте още :

Снимки: Община Родопи, БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентът очаква ПП-ДБ да се определят, за да връчи мандат за правителство

Очаквам "Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) ясно да заявят дали ще бъдат опозиция или ще потърсят подкрепа за съставяне на правителство, съобщи президентът Румен Радев в Бургас, където присъства на учението "Бриз 2024". Той призова..

публикувано на 12.07.24 в 10:12

Всички в ДПС говорят за "заедност“

Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски заедно с екипа си ще напусне партията през следващата седмица и най-вероятно ще основе нова партия. За това намекна в интервю пред bTV депутатът от ДПС Йордан Цонев. Той допълни, че ще е сред хората, които ще последват..

публикувано на 12.07.24 в 10:08
Александър Николоски

По съседски: Събития с балкански адрес

С нова жп линия Скопие иска да привлече товарите от Европа до Солун Изграждането на жп линията по Коридор 10 е приоритет за Северна Македония, заяви македонският министър на транспорта Александър Николоски. Той ще разговаря с международните..

публикувано на 12.07.24 в 10:05