Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родопското село Цалапица се стяга за Празник на бабека и виното

Снимка: Община Родопи

Най-добрите колбасари и винари ще мерят сили в Цалапица през този уикенд. На 30 март на открита сцена в парка на родопското село се организира Празник на цалапишкия бабек и вино. Най-известното цалапишко мезе, което се приготвя в началото на зимата по стара рецепта, е вече узряло, достатъчно изсъхнало и е готово за консумация. А каква по-добра комбинация с вкусната мръвка от ароматното местно вино!


Идеята на кулинарния фест е да се съхранят старите български традиции чрез представяне на типичния за района вкус. Ще се проведе състезание за най-добър бабек и за най-добро вино. Ще има и народна музика, песни и танци с участието на индивидуални изпълнители, групи и състави от цялата страна, които ще представят българския фолклор.

Организатори на това вкусно и пивко събитие са читалището и кметството на Цалапица под патронажа на кмета на Община Родопи.

Вижте още :

Снимки: Община Родопи, БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 8

В осмия брой на предаването с водещ Красимир Мартинов разказваме за б ългарските стъпки в далечна Бразилия, описани в книгата на Даниел Методиев. От Венета Николова научаваме какво  предлага българската закусвалня на Шошана в Сао Пауло, а с..

публикувано на 11.07.24 в 12:00

Сървайвър по български или как оцеляват хората от с. Радево

Село Радево се намира в Североизточна България, в община Аксаково, недалеч от морската ни столица Варна. Разстоянието е около 30-40 мин. път с кола. В Радево постоянно има не повече от 60 жители, като повечето са на възраст над 60-70 години, а за..

публикувано на 11.07.24 в 10:25

"Лудогорец" потегли в Шампионска лига с 3:1 над "Динамо Батуми"

В Разград "Лудогорец" победи „Динамо Батуми“ с 3:1 в първи мач от първия кръг на Шампионската лига. Головете за българския шампион бяха на Бърнард Текпетей, Рик Джонатан и Аслак фон Витри, а Владимер Мамучашвили отбеляза почетното попадение за гостите...

публикувано на 11.07.24 в 09:35