Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радио България при българите във Франция

Надежда за българското училище "Надежда" в Сен Назер и Рен

12
Снимка: Красимир Мартинов

Преди пет години варналийката Надежда Дамянова пристига във френския град Сен Назер, за да се присъедини към съпруга си, който от 2014 г. работи в местния корабостроителен завод. Корабостроителната индустрия в Сен Назер е една от най-добре развитите в Европа и не случайно през 2018 г. именно там е построен най-големият дотогава пътнически кораб в света, наречен Symphony of the Seas. 


Икономически добре развитият град подсигурява достатъчно работни места, а привлича и немалко българи. В последните години броят на българските семейства, пристигащи в Сен Назер, се увеличава значително, а този факт светва сигналната лампичка в съзнанието на Надежа, че те ще имат нужда и от българско образователно средище. 

"През 2020 г. основах Асоциация „Българско училище „Надежда“, съобразно френското законодателство - с културна насоченост – разказва ни Надежда Дамянова. - Първата година, като истински доброволец, започнах да събирам децата. От градската управа ни предоставиха зала напълно безплатно. Изградих добри контакти с хората там и въпросната зала стана мястото, където се събирахме с децата в продължение на една година, за да празнуваме традициите и обичаите. 

Работилница за мартеници в българското училище в Сен Назер

А тайната надежда на Българското училище „Надежда“ беше да се впишем в изискванията на Постановление на Министерския съвет № 90, с което се подпомага дейността на българските неделни училища в чужбина. Така и нашето училище се официализира и функционара вече трета година. През настоящата учебна година успях да отворя и филиал в град Рен. Той е по-голям град от Сен Назер, но там българите са доста разпръснати из малките градчета около Рен. И сега имам една много красива зала, която успях да намеря. Събираме се с децата в неделя, а в събота съм в Сен Назер."

В момента Надежда се справя напълно сама, но вече търси и други педагози, които да поемат децата, чийто брой се увеличава постоянно. "Абсолютно сама съм, но не мога да се оплача, защото моят съпруг ми помага много. Той е корабостроител, инженер, а децата вече го разпознават и, ако случайно го няма, питат къде е, защо го няма" - казва ни тя.


Никак не е лесно да се организира обучението на деца, които са на различна възраст и с различно ниво на владеене на българския език. Как се е справила Надежда?

"Първата година беше изключително трудно. Имаше деца от всякаква възраст. Има деца, които говорят само френски език, с които изучаваме българския език като втори чужд. Постепенно започнах да оформям групи, съобразно нивото на владеене на езика. И вече са разделени на различни класове. Имам детска градина, имам два първи и един втори клас."

Училището на Надежда в град Рен

Освен на българчетата в неделното училище, Надежда Дамянова е преподавател по английски език в католическото училище на малко градче в близост до Сен Назер.  

"Задължителна за мен е работата с деца. Аз не мога да си представя как ще мине период от време, в който аз няма да докосвам и да гушкам деца. Това е невъзможно при мен да се случи. Обожавам децата. В България около 14-15 години съм работила като учител и сега съм изключително щастлива, че имам възможността да продължа и в чужбина професията си."


Попитана за други проблеми, с които се сблъсква и решими ли са те, Надежда Дамянова отговаря така:

"В момента бих била щастлрива, ако намеря още един учител. Пуснала съм информация за това. Вече имам нужда и от помощ, тъй като децата се увеличават. Но като цяло се справям. Нямам нужда от нещо допълнително. Като се сетя, че една година правих абсолютно всичко сама, с мой бюджет, с мои средства, материали и какво ли не… А в момента съм подпомагана от българската държава. И мога само да бъда благодарна!"

Интервюто с Надежда Дамянова е направено по време на образователния форум в Лисабон, организиран от МОН и българското училище в португалската столица, с подкрепата на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ) и Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" и под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова. 

Вижте още: 

Снимки: Кр.Мартинов - БНР, Надежда Дамянова-личен архив, facebook.com/saintnazaire.officiel/  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Радослава Недялкова от Милано е "Българка на годината-2023", публиката отличи Невенка Костадинова, Сърбия

Радослава Недялкова от Милано е избрана за "Българка на годината-2023" сред номинираните 24 наши сънароднички от 19 държави. Отличието на името на Св. Злата Мъгленска беше връчено днес на тържествена церемония в УНСС в София. Радослава Недялкова е..

публикувано на 18.10.24 в 16:26
На 18 октомври ИАБЧ присъжда „Българка на годината – Света Злата Мъгленска 2023“

Обявяват "Българка на годината" сред изявени сънароднички от 19 държави

На тържествена церемония, под патронажа на вицепрезидента на България Илияна Йотова, днес ще бъде връчено отличието "Българка на годината – Света Злата Мъгленска 2023". С него Изпълнителната агенция за българите в чужбина удостоява една от..

публикувано на 18.10.24 в 05:50

Посланикът на България в Аржентина Стоян Михайлов се срещна с българите от Берисо

Посланикът на България в Аржентина Стоян Михайлов прие на 14 октомври 2024 г. в посолството в Буенос Айрес представители на Българското културно дружество "Иван Вазов" от град Берисо, предаде БТА.  Поводът за срещата е избирането на българския..

публикувано на 15.10.24 в 18:39