Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Молдова ще разширяват сътрудничеството в селското стопанство

Снимка: МЗХ

Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти. Това стана ясно на среща в София на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев и вицепремиера и министър на земеделието и хранително-вкусовата промишленост на Молдова Владимир Боля.


През 2023 г. обменът на селскостопански стоки между двете страни възлиза на 89,7 млн. щ. д. Боля запозна Вътев с мерките, предприети от молдовското правителство за задържане на младото население в селските райони и за насърчаване на малките семейни ферми.


Двете страни стигнаха до заключението, че българските аграрни университети могат да помогнат със своята експертиза в изграждането на модели за отглеждане на дребен рогат добитък, увеличаване на производството на мляко и месо в Молдова. Ще бъде подготвен и подписан Меморандум за разбирателство и сътрудничество в земеделието между България и Молдова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Спират шести блок на АЕЦ "Козлодуй" заради неизправност в неядрената част

На 15 юни ще бъде спрян за планови превантивни ремонтни дейности шести блок на АЕЦ "Козлодуй" поради констатирани неизправности на маслената система на блочен трансформатор в неядрената част и индикации за пропуск на топлоносител в парогенератор...

публикувано на 14.06.24 в 15:42

Президентът Радев постави въпроса за връщането на военната служба

В Стара Загора, където участва в Четвъртия национален събор на запасното войнство, президентът Румен Радев изтъкна необходимостта от начална военна подготовка за младото поколение. Радев посочи за пример съюзниците ни в НАТО, които връщат наборната..

публикувано на 14.06.24 в 13:58

Вижте разпределението на партийните мандати в 50-ото Народно събрание

ЦИК обяви мандатите в новия 50-ти парламент на България.  Получилата най-много гласове на отминалите на 9 юни избори за Народно събрание  коалиция ГЕРБ-СДС ще има 68 депутати. Втората по численост парламентарна група - на ДПС - 47, "Продължаваме..

публикувано на 14.06.24 в 13:41