Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въведен е режим при извеждане на деца в шенгенското пространство

Снимка: Pixabay

Вътрешното министерство (МВР) е изработило нови мерки срещу извеждането на деца от страната след отпадналите проверки за Шенген. Ако единият родител е завел дело за забрана детето да напуска страната, информацията ще постъпва веднага в МВР. При подобни спорове при разводи районните съдилища ще подават данните направо в полицията. 

МВР ще има информация и за решенията на различните инстанции. Дори те да са се произнесли, че детето може да пътува, забраната остава до окончателното решение на съда от последната инстанция или до изтичане на срока за обжалване. Данните ще се въвеждат и в Шенгенската информационна система, когато детето вече е било изведено. Предвидена е и хипотеза, при която по време на процеса детето ще може да напусне страната, но само с изричното разрешение на съда.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Алпийски тролей и скални атракции на Лакатнишките скали

Спасители от Планинската спасителна служба – отряд "Лакатник" ще пуснат днес 100-метров алпийски тролей на живописните Лакатнишки скали в Искърското дефиле. Мероприятието е част от традиционните майски празници на Гара Лакатник. От Идеалния..

публикувано на 11.05.24 в 09:05

В събота ще е слънчево, в неделя отново се задават валежи от дъжд

В събота, 11 май, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. В сутрешните часове по-значителна облачност ще има над крайните източни и южни райони, но без валежи. През деня ще е предимно слънчево. Максималните..

публикувано на 10.05.24 в 20:10

България има традиции във висшето образование на френски език

С желание да се отворят към света, след дългите години на изолация в бившия социалистически лагер, България и Румъния се присъединяват през 1994 г. към Международната организация на франкофонията. Тогава у нас се създава Франкофонски институт по..

публикувано на 10.05.24 в 15:45