Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вицепрезидентът се срещна с български ученици в Черна гора

Снимка: БТА

В черногорската столица Подгорица вицепрезидентът Илияна Йотова се срещна с ръководители и ученици от Асоциация "Докосни дъгата". Те са на посещение в Черна гора до 7 април по програмата "Младежите на България и Черна гора – мост за нови възможности”. Целта е обмен на културни практики и традиции.

Учениците, които са от Велико Търново, Габрово, Смолян, Плевен, Горна Оряховица, Рудозем посрещнаха вицепрезидента с песента "Йовано, Йованке" и цветя. Те разказаха за своето посещение в Черна гора.

Вицепрезидентът сподели, че е в Черна гора за отбелязване на 20-та годишнина от катастрофата в река Лим, отнела живота на 12 български деца от Свищов. Йотова добави, че ще се срещне и с кмета на община Цетине Никола Джурашкович. Двамата ще обсъдят инициатива за поставяне на паметник на Иван Вазов в черногорската столица. По думите ѝ патриархът на българската литература най-добре е обрисувал Черна гора и нейния горд народ.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Българско неделно училище ,,АБВ Учебна Академия“, Атина

Цветно великденско настроение в българските общности по света

Дните преди православния Великден са озарени с български усмивки и настроение по целия свят. Възпитаници на редица неделни училища в чужбина пресъздадоха народните ни традиции и обичаи, свързани с подготовката на Великден и предшестващите го..

публикувано на 30.04.24 в 10:30

Южната част на Швеция - огнище на българщината в страната

През 2024 г. се отбелязват 110 години от установяването на дипломатическите отношения между Република България и Кралство. Важна област в двустранните отношения е сътрудничеството в сектора на научно-развойната и изследователската дейност, но..

публикувано на 29.04.24 в 19:20
Камелия Нейкова

Българите в страни извън ЕС ще гласуват само за Народно събрание

Избирателите в държавите от ЕС ще могат да гласуват за кандидати и за българския, и за европейския парламент, докато тези извън Евросъюза ще избират единствено депутати за нашето Народно събрание и в избирателните секции ще има машини с електронна..

публикувано на 28.04.24 в 13:14