Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паметникът на Светите братя Кирил и Методий ще е обединителен международен център в испанския град Малага

4
Снимка: Асоциация "Малага – България"

На 5 април, в навечерието на Успение на Св. Методий Славянобългарски, се открива първият български паметник, посветен на Светите братя Кирил и Методий в Кралство Испанияи. Той е поставен на специално място – в парк-зоната на гр. Малага. Повод за издигането на монумент на солунските братя в Малага е отбелязването на две годишнини – честването на 1160 години от окончателното създаване на първата славянска азбука – глаголицата, както и  честването на 43 години от обявяването на Светите братя за съпокровители на Европа от папа Йоан Павел II (30 декември 1980 г.).  По думите на папата, двамата славяноапостоли са мост между Изтока и Запада, с изключителен принос както за културното израстване на Стария континент, така и за образованието на много поколения европейци.

За тържественото откриване на паметника идват много гости от Испания и от България, а с това се осъществява и една стара мечта на българската общност там, свързана с провеждането на ежегоден фестивал, посветен на българската култура в Малага. Инициативата за поставянето на паметника принадлежи на българското неделно училище "Родина" и Асоциация "Малага – България", а заедно с провеждането на дните, посветени на България, те искат да развият Малага като общославянски център, където има място за обединение и познанство между народите.

Радка Георгиева
"Идеята възникна спонтанно миналата година, когато за първи път при нас завършваха абитуриенти, т.е. имахме деца, започнали още от първи клас да посещават неделното училище. При изпращането им установихме, че ни липсва такова местенце, където да можем по официален начин да връчим дипломите на завършващите ученици" – казва Радка Георгиева, училищен ръководител в неделното училище "Родина" – Малага:

"Ние, от асоциация "Малага – България" и училище "Родина" подехме тази инициатива. Свързахме се с останалите асоциации в град Малага, написахме молба, събрахме подписи, получихме разрешение от кметство Малага и след това отворихме дарителска сметка. В продължение на няколко месеца събирахме средствата. Сега вече нашата идея и нашата мечта се превърна в реалност. На десетото юбилейно издание на фестивала, който провеждаме – "Български дни в Малага", заедно с една испанска асоциация вече можем да открием този паметник на Светите братя Кирил и Методий. 

Негов автор е Юлиян Иванов. Той е баща на едно от нашите деца, а неговата съпруга е преподавателка в българското училище. Те живеят на 30 км от нашия град. Всяка събота, както много други родители, те пътуват, за да могат децата им да посещават училището. Много сме щастливи, че този баща с доброволен труд изработи самия паметник, а средствата, които събрахме, реално бяха за материалите за полагането на основите на монумента."


По същото време в началото на април се провежда и фестивалът "Български дни в Малага", организиран от българската асоциация и с помощта на кметство Малага. Идеята е в него да има различни участници – от България и много гости от Европа. Училище "Родина" се представя най-вече в концертната програма, подредена е изложба с картини, а също гостуват и български писатели. "Всеки е добре дошъл при нас за фестивала, а заедно с това имаме и проект "Творчество без граници". Наш партньор е българо-испанският център "Естрея" от гр. Бургас" – казва още Рада Георгиева:

"Това е интересен проект, който включва български и испански деца. Те пишат свои есета по зададена тема. Тази година тя беше "Моят град и морето". След това нашите ученици превеждат тези есета съответно на български и испански. После кръстосваме произведенията. Във втория етап български деца правят илюстрации върху испанските текстове, а испанските деца рисуват върху българските есета. Тази година се включи и българският крайморски гр. Царево, представяме техните произведения в Испания и връчваме награди на най-добрите сред учениците. Така тези наши дни в Малага се превръщат в своеобразна среща на културите. В концертната програма пък тази година има български състави от Белгия, участват и испански групи, идваха преди от Англия. Така представяме нашите български традиции и наследство, а гостите ни – българи, се срещат с испанската култура."


В момента в училище "Родина" учат 55 деца, като те са от подготвителна група, до гимназиален клас. Част от класовете са смесени, преподава се български език, история на България, география на България, както и часове за народни танци, музика. За втора година училище "Родина" е център за провеждането на специалните изпити за ниво на владеене на български език, които се организират от СУ "Св. Климент Охридски". Любопитно е, че училището се посещава и от деца на българи с турски произход в Малага. Те на практика говорят три езика – испански, български и турски. "Не им е лесно, но важното е, че и те се опитват да запазят българския, който на практика им се явява втори майчин. Но да се научи български в чужбина не е лесно, трябва много постоянство" – казва училищният ръководител на "Родина" – гр. Малага.

Снимки: Асоциация "Малага – България", glasnews.bg



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Снимка: Българско неделно училище ,,АБВ Учебна Академия“, Атина

Цветно великденско настроение в българските общности по света

Дните преди православния Великден са озарени с български усмивки и настроение по целия свят. Възпитаници на редица неделни училища в чужбина пресъздадоха народните ни традиции и обичаи, свързани с подготовката на Великден и предшестващите го..

публикувано на 30.04.24 в 10:30

Южната част на Швеция - огнище на българщината в страната

През 2024 г. се отбелязват 110 години от установяването на дипломатическите отношения между Република България и Кралство. Важна област в двустранните отношения е сътрудничеството в сектора на научно-развойната и изследователската дейност, но..

публикувано на 29.04.24 в 19:20
Камелия Нейкова

Българите в страни извън ЕС ще гласуват само за Народно събрание

Избирателите в държавите от ЕС ще могат да гласуват за кандидати и за българския, и за европейския парламент, докато тези извън Евросъюза ще избират единствено депутати за нашето Народно събрание и в избирателните секции ще има машини с електронна..

публикувано на 28.04.24 в 13:14