Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътуващият фестивал "Лятно Театро" сплотява семействата с изкуство, вълшебства и смях

Артистите подготвят голямо американско турне за сънародниците ни отвъд Океана

9
Снимка: Facebook /Лятно Театро

За четвърта поредна година пътуващият фестивал "Лятно Театро" ще подари на децата и на техните родители мигове на чисто щастие. А за да остане този ден незабравим в живота им, заедно ще мерят сили в анимация с игри, ще оцеляват в буря от стотици връхлитащи балони, ще съпреживяват чудо с оживяващи картини, ще се учат в куклена ферма на грижа към природата, ще се докосват до най-важното в живота – любовта.

"Малка театрална компания", която стои зад обичания от малки и големи фестивал, вече отброява дните до първото си представление за тази година, разпалвайки въображението с обещания за вълшебства, смях и слънчево настроение.


"С нашето създаване през 2013 г. си поставихме задачата да стигнем до хората в малките населени места – разказва Емил Йорданов, режисьор, актьор и управител в компанията. – Работим за децентрализация на културата, затова и още с първия си проект "Театро на мегдана" обиколихме множество градчета, селца и махали около Габрово, където сме ситуирани. Иначе това, което прави успешен фестивала, е че той предлага широк спектър от творчески продукти и в тях хората могат да се припознаят, да открият по нещо за себе си и да се зарадват. Имаме пъстра програма с игри, ателиета, спектакли, шоу програми – от куклено до илюзионно изкуство."

Освен че фестивалът "Лятно Театро" е достъпен за всички, тъй като билети не се изискват, хората имат избора дали да останат пасивни наблюдатели или да се включат в интересни дейности и така да разкрият свое умение или артистична страна. В най-големия си формат той предлага програма от шест часа и половина, която се осъществява в сътрудничество с актьори от различни театри – кукления "Мале-мале", "ТРИО", индивидуални артисти.


"Ателиетата са направени така, че децата заедно с родителите си да изработват кукли – продължава разказа си Емил Йорданов. – Освен това сме подбрали спектакли, които ние наричаме семейни, чието качество и начин на поднасяне позволява на всички да се забавляват, независимо от възрастта. Такова е нашето представление "Каквото направи дядо, все е хубаво" по популярна приказка на Андерсен, както и "Дядо вади ряпа" на театър "Мале-мале". Шоуто със сапунени мехури на Коле Китанов "Балон като слон" също не оставя никого безразличен – включително и нас, въпреки че много пъти сме гледали спектакъла. 

Това е идеята на целия фестивал – да успеем да спечелим вниманието и обичта и на родителите, за да може удоволствието, което децата изпитват, да се предаде към цялото семейство и всички заедно да изживеят нещо хубаво, при това свързано с култура."

Само след месец "Лятно Театро" ще започне своето национално турне, което няма да подмине с безразличие намиращи се встрани от пътя на други пътуващи артисти места. Обещава и в края на лятото да повтори миналогодишния си 24-часов маратон от Габрово, сложил край на летния театрален сезон. След което ще отпътува за Съединените щати за среща със сънародниците ни в Тексас, Невада, Калифорния, Аризона.

"Програмата няма да бъде много по-различна, защото бихме искали културния продукт, който изграждаме в родината, да го покажем и пред сънародниците ни в Съединените щати и по този начин да ги накараме да станат част от развитието му – казва Емил Йорданов. – И тъй като голяма част от екипа на "Лятно Театро" сме възпитаници на куклената школа в НАТФИЗ и знаем, че това изкуство зад Океана се възприема за сравнително екзотично, ще се опитаме да занесем малко от него, за да зарадваме децата. Възнамеряваме също да поднесем една изненада – в анимацията да включим няколко ретрошлагери или игри, които родителите със сигурност ще си спомнят и след като си тръгнем, ще играят в семействата си. Така че идеята ни е да занесем част от нашата култура на сънародниците ни и да ги направим съпричастни към тези културни процеси у нас."

Но и да ги върнат в детството в България с осъвремена версия на "Сляпа баба", разиграваща се в огромен ластик, от който никой няма правото да се отскубне. Или пък с нов вариант на друга популярна някога игра – "Пускам, пускам кърпичка".

Артистите не за първи път ще гостуват зад граница със своя фестивал и с нетърпение очакват поредната си среща с публика, която макар и да живее в различна социална и културна среда, остава белязана и от преживяното у нас.

"Тези срещи много ни вълнуват, защото българите, живеещи извън България, винаги носят една носталгична нотка и търсят всякаква информация за страната ни – казва още Емил Йорданов. – Спектаклите, които им представяме, се оценяват по достойнство и те показват, че се гордеят да бъдат част от българската култура. Въобще получават се много затрогващи срещи, а нещо подобно се случва и в малките градчета у нас, защото хората там рядко виждат такива неща. С други думи, няма значение дали отдалечените от културния живот общности, при които ходим, са във или извън България. Мисията ни е една – да стигнем до всички тях и да споделяме помежду си, защото така се развива един народ."

Емил Йорданов вярва, че не трябва да остават българи, до които българската култура не достига или досегът с нея е прекалено ограничен. "На нас ни е приятно да го правим, а и усещаме топлото отношение на хората, защото оценяват нашите усилия", добавя той.

Снимки: Facebook /Лятно Театро

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37