Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За проектосъстава на служебния кабинет и логиката в политическата ситуация у нас

Снимка: БТА (архив)

Номинираният за служебен премиер Димитър Главчев представи преди дни състав на служебно правителство, което да управлява страната в следващите месеци до изборите "2 в 1" – за национален и европейски парламент, които ще се проведат на 9 юни. Имената на някои от министрите в него предизвикаха остри реакции от страна на "Продължаваме промяната" – "Демократична България" (ПП-ДБ), които дори напуснаха консултациите при президента съпровождащи обявяването на състава на правителството. Важно е обаче да се запитаме защо отново се стигна до политическа безизходица,налагаща провеждането на шести предсрочни избори в рамките на три години.

Мария Спирова

"За мен случилото се не беше необяснимо – казва живеещата в Лондон журналистка Мария Спирова пред БНР. – Логиката му започна да се развива в началото на ротационната договорка. Беше ясно, че ГЕРБ не възнамеряват да играят честно, защото те са партия, която иска да успява. По тази причина голяма част от българското общество ги харесват. Техният успех обаче е обвързан с откровено шмекеруване. Всички договорки, които партия ГЕРБ исторически е правила с когото и да било от предишните си партньори, винаги са били в шахматна игра, в която ГЕРБ не просто играе с царицата, а обръща дъската. Те не се интересуват от правилата, които някога са договаряни с тях. За ГЕРБ е от насъщно значение да не допуснат каквато и да било промяна в силовите структури. Ротацията бе взривена, за да не бъде премахнат Калин Стоянов от МВР и за да не се стигне до промени в съдебния закон. Вече толкова пъти ГЕРБ се връщат на власт, за да блокират развитието на законовите промени. Тази сага няма да свърши скоро и това, което се случи, щеше да се случи неизбежно."

Проф. Антоанета Христова

Като шамар за ПП-ДБ определи съставът наслужебното правителство политическият психолог проф. Антоанета Христова, а излизането на коалицията от разговорите в президентството е пиар ход, който издава слабост. По думите ѝ, партиите участвали в консултациите при президента / а това са всички парламентарни сили без БСП, а впоследствие и без ПП-ДБ – бел. ред./ дават сигнал, че подават ръка за бъдещо управление след парламентарния вот. А следващото Народно събрание ще има спешни задачи:

"Промените в Конституцията са безобразни. Те са предателство на националния и обществен интерес. Всичко това трябва да се промени спешно при следващ състав на парламента. Това може да се случи с висока избирателна активност и с активиране на наказателен вот. Много е важно дали ще има достатъчно алтернативи, които да поемат този наказателен вот. Тази група, която не гласува и се е оттеглила и от ГЕРБ, и от ПП-ДБ, търси такъв наказателен вот. Има готовност за подобен удар срещу управляващите до този момент, но няма субект, чрез който да се реализира този удар, а това е проблем."

Служебният премиер Димитър Главчев и президентът Румен Радев (05.04.2024 г.)

Президентът Румен Радев даде възможност на служебния премиер Димитър Главчев до края на днешния ден да направи промени в състава на служебния кабинет. Дали това ще се случи и ще се успокоят ли парламентарните сили предстои да разберем. Самият Главчев, след като представи номинациите си за министри в петък коментира, че не възнамерява да прави промени. Междувременно политологът Даниел Смилов окачестви настоящия състав като правителство против ПП-ДБ.

"На практика то е доминирано от ГЕРБ и ДПС също има свое представителство в него. Това, че има министри от ПП-ДБ не е вярно, защото те остават в него като експерти. Очаквам да видя и промяна на парламентарното мнозинство през следващите месеци. Около ГЕРБ и ДПС ще се сформира ново мнозинство с помощта било то на хора от ИТН, "Възраждане" и дори инцидентно по някого от БСП."

Погледната отвън, ситуацията у нас сочи, че България се намира в една перманентна политическа криза – смята  бившият вицепремиер и министър в две правителства Ивайло Калфин.

Ивайло Калфин

"Спада авторитетът на страната като верен партньор, на когото може да се разчита и като държава, която се грижи за собствените си интереси. Истината е, че животът тече, случват се множество събития по света, част от които изискват реакции от страните, а ние просто се занимаваме само със себе си."

Калфин обърна внимание на някои от европейските теми, които заради политическата нестабилност, остават на заден план у нас:

"Разбира се има известни национални особености, но приоритет за всички граждани на ЕС остава международната обстановка и войната в Украйна – посочи Ивайло Калфин. - Друга тема е свързана с това по какъв начин се работи за овладяване на климатичните промени. България има интерес да участва в решаването на тези въпроси, при това активно, тъй като у нас една от причините за високата смъртност е, да кажем, именно замърсеният въздух. Въпросите за климатичната политика са свързани с това каква е нейната цена, кой я поема, има ли ясна стратегия, по която тя се води и т.н.".

Бившият външен министър напомни и че България изостава и все още не е получила втория транш от средствата, предвидени за нея по Плана за възстановяване и устойчивост – тема, която засегна и самият държавен глава по време на консултациите с парламентарно представените политически сили на 5 април, изразявайки надежда по време на служебния кабинет страната ни да направи крачка напред по отношение на второто плащане по ПВУ.

"Политическата ситуация изисква политическа отговорност и максимална оперативност от всички нас, защото както вие, партиите, така и цялото ни общество очаква час по-скоро яснота за служебното правителство и за предстоящите извънредни парламентарни избори", каза в петък държавният глава, обявявайки че на 9 април ще подпише указите за назначаване на служебно правителство и за насрочване на избори "2 в 1" – за Европейски парламент и Народно събрание на България.

Снимки: БТА (архив), Ани Петрова, БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Екзакта": ГЕРБ-СДС водят с 10% пред ПП-ДБ, ДПС е трета

25,9% от българите, заявили, че ще гласуват на парламентарните избори на 9 юни, посочват, че ще дадат гласа си за ГЕРБ-СДС, 16% - за ПП-ДБ, 14% - за ДПС, 13,8% - за "Възраждане", 9,6% - за БСП, 5,2% - за "Има такъв народ". Това показват данни от..

публикувано на 29.04.24 в 17:29
Андрей Ковачев

Евродепутати призовават големи компании да спрат рекламата в прокремълски медии на Балканите

Големи световни марки да спрат рекламите си в прокремълски медии на Балканите и най-вече в България и Сърбия – за това призовават в писмо група евродепутати, предаде кореспондентът на БНР в Брюксел Ангелина Пискова, цитирайки изданието “Политико”...

публикувано на 28.04.24 в 16:46
Димитър Главчев

Премиерът се отказа от заплатата си на външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев няма да взема заплата в качеството си на външен министър. Той се отказва от възнаграждението на стойност 9100 лв. и ще получава само заплатата от 11 хил. лв., която му се полага като министър-председател...

публикувано на 28.04.24 в 15:42