Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нургюл Салимова записа първа победа в Турнира на претендентките

Нургюл Салимова
Снимка: FIDE

Нургюл Салимова записа първа победа в Турнира на претендентките

Нургюл Салимова постигна първа победа в Турнира на претендентките за световната титла по шахмат при жените в Торонто. В IV кръг от надпреварата в канадския град 20-годишната българка спечели с белите фигури срещу бившата №2 в света Хумпи Конеру от Индия. За изгряващата звезда на българския шахмат успехът е изключително престижен, тъй като нейната съперничка е втората жена в историята, преминала границата от 2600 т. в индивидуалния коефициент ЕЛО след легендарната унгарка Юдит Полгар. Когато беше на 15 г. през 2002-ра, Конеру постави рекорд за най-млада състезателка с ранг гросмайстор и е бивша световна шампионка в ускорения шахмат (от 2019 г.).

В дебюта тази нощ Салимова и Конеру разиграха Каталонско начало, като петата в световната ранглиста индийка опита да бъде максимално агресивна. Цената за ранната ѝ атака обаче бе невъзможността да осъществи рокада и така царят на черните остана в средата на дъската.

Салимова парира опитите за атака на Конеру, а до 20-ия ход играта вървеше много бавно. Двете шахматистки бяха принудени да изиграят следващите 20 хода с по-малко от 5 мин. време за мислене на ход. Много по-неопитната Нургюл игра много по-добре. Българката постоянно намираше най-точните ходове, докато Конеру беше тази, която правеше грешки.

Останалите 3 партии в кръга завършиха с ремита. Салимова събра актив от 2 т. и дели третото място в класирането с Вайшали Рамешбабу и Катерина Лахно. Лидер е Тан Джуни с 3 т., следвана от Александра Горячкина с 2,5. 

Във вторник /9.04/ в V кръг Салимова ще играе с черните фигури срещу китайката Тан.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Никола Господарски

Пловдив получи знамето на Европейското първенство по гребане`2025

В последния ден от Европейското първенство по гребане, което тази година бе в Сегед (Унгария), градът-домакин предаде "щафетата" на Пловдив, който ще организира най-голямото гребно състезание в Европа през следващата 2025 година. На тържествената..

публикувано на 29.04.24 в 19:10
Боряна Калейн

Общо два бронзови медала за Боряна Калейн на Световната купа в Ташкент

Боряна Калейн завърши трета на финала с обръч на Световната купа по художествена гимнастика в Ташкент. Така с два бронзови медала – единия спечелен вчера в многобоя, тя завърши участието си на турнира. Бронзова Боряна Калейн на Световната купа в..

публикувано на 28.04.24 в 15:11
Светлана Каменова

Европейска титла за Светлана Каменова в бокса

Светлана Каменова спечели първата си европейска титла на шампионата по бокс в Белград. В категория до 57 кг състезателката, която след по-малко от три месеца ще участва на олимпиадата в Париж, победи рускинята Дария Абрамова. Още една българка –..

публикувано на 28.04.24 в 09:36