Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служебното правителство положи клетва в парламента

На 9 юни сме на избори "2 в 1"

Снимка: БТА

Президентът Румен Радев подписа указа за назначаване на служебно правителство, предложено от определения за министър-председател Димитър Главчев съгласно ал. 5 на чл. 99 от Конституцията. Държавният глава насрочи за 9 юни 2024 г. изборите за евродепутати и предсрочни парламентарни избори.

Държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова присъстваха на церемонията по полагане на клетва от служебното правителство пред парламента. Във вече предложеното служебно правителство, служебният премиер Димитър Главчев е направил само една промяна. Служебен министър на външните работи ще бъде Стефан Димитров, а не Ивайло Ценов, както бе в проекта на структура и състав обявен на 5 април. Стефан Димитров е дипломат от кариерата и посланик на България в Черна гора. Четирима министри и трима зам.-министри от последното редовно правителство са назначени на министерски постове в служебния кабинет.


"Господин Главчев с неговия екип не трябва да допускат никакво съмнение, че изборите няма да бъдат честни. Задачата на служебния кабинет е да проведе честни и прозрачни избори. Не трябва да забравяме, че имаме парламент, който работи и много закони трябва да се приемат. Отговорността категорично не е моя, а на господин Главчев и на този работещ парламент", каза преди клетвата президентът Радев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Екзакта": ГЕРБ-СДС водят с 10% пред ПП-ДБ, ДПС е трета

25,9% от българите, заявили, че ще гласуват на парламентарните избори на 9 юни, посочват, че ще дадат гласа си за ГЕРБ-СДС, 16% - за ПП-ДБ, 14% - за ДПС, 13,8% - за "Възраждане", 9,6% - за БСП, 5,2% - за "Има такъв народ". Това показват данни от..

публикувано на 29.04.24 в 17:29
Андрей Ковачев

Евродепутати призовават големи компании да спрат рекламата в прокремълски медии на Балканите

Големи световни марки да спрат рекламите си в прокремълски медии на Балканите и най-вече в България и Сърбия – за това призовават в писмо група евродепутати, предаде кореспондентът на БНР в Брюксел Ангелина Пискова, цитирайки изданието “Политико”...

публикувано на 28.04.24 в 16:46
Димитър Главчев

Премиерът се отказа от заплатата си на външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев няма да взема заплата в качеството си на външен министър. Той се отказва от възнаграждението на стойност 9100 лв. и ще получава само заплатата от 11 хил. лв., която му се полага като министър-председател...

публикувано на 28.04.24 в 15:42