Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служебното правителство положи клетва в парламента

На 9 юни сме на избори "2 в 1"

Снимка: БТА

Президентът Румен Радев подписа указа за назначаване на служебно правителство, предложено от определения за министър-председател Димитър Главчев съгласно ал. 5 на чл. 99 от Конституцията. Държавният глава насрочи за 9 юни 2024 г. изборите за евродепутати и предсрочни парламентарни избори.

Държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова присъстваха на церемонията по полагане на клетва от служебното правителство пред парламента. Във вече предложеното служебно правителство, служебният премиер Димитър Главчев е направил само една промяна. Служебен министър на външните работи ще бъде Стефан Димитров, а не Ивайло Ценов, както бе в проекта на структура и състав обявен на 5 април. Стефан Димитров е дипломат от кариерата и посланик на България в Черна гора. Четирима министри и трима зам.-министри от последното редовно правителство са назначени на министерски постове в служебния кабинет.


"Господин Главчев с неговия екип не трябва да допускат никакво съмнение, че изборите няма да бъдат честни. Задачата на служебния кабинет е да проведе честни и прозрачни избори. Не трябва да забравяме, че имаме парламент, който работи и много закони трябва да се приемат. Отговорността категорично не е моя, а на господин Главчев и на този работещ парламент", каза преди клетвата президентът Радев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Главчев

Димитър Главчев: Служебният кабинет ще направи всичко възможно да има честни избори

Служебното правителство ще направи всичко възможно, за да няма практики, които да попречат на честността на изборите, увери премиерът Димитър Главчев. Пред журналисти министър-председателят заяви, че кабинетът работи за осигуряване на честен и..

публикувано на 06.05.24 в 12:14
Румен Радев

Във време на кризи, войни и несигурност не можем да си позволим неглижиране на Българската армия

“ Напоследък започнахме да свикваме с честата смяна на правителства и парламенти, но в днешното време на кризи, войни и несигурност не можем да си позволим да свикнем с неглижирането на Българската армия, където процесите по модернизация и грижа за..

публикувано на 06.05.24 в 11:39

По съседски: Събития с балкански адрес

Много гърци избират новата възможност за гласуване по пощата Над 157 000 гръцки граждани са се регистрирали за гласуване по пощата на изборите за Европейски парламент на 9 юни, съобщава вестник "Катимерини", като се позовава на официални..

публикувано на 02.05.24 в 10:50