Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

45 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов

Снимка: Община Ловеч

Три самолета ще прелетят днес над Ловеч към 17:30 часа, за да отправят въздушен поздрав по случай 45-годишнината от полета на първия български космонавт. Самолетите ще излетят от авиобаза "Долна Митрополия" и ще преминат във формация клин в сгъстен боен ред, пилотирани от опитни пилоти.
На днешната дата през 1979 г. на космическия кораб "Союз 33" е осъществен първият съвместен руско-български полет с космонавти Николай Рукавишников и Георги Иванов и първи полет на български космонавт.
Корабът е изстрелян от космодрума "Байконур". При приближаване на около 3 км от орбиталната станция "Салют 6" аварира основният двигател на кораба. Тъй като екипажът не може да намали скоростта и да маневрира за скачване, е решено да се използва резервният двигател, за да осъществи аварийно балистично спускане към Земята. Екипажът на "Союз-33" прекарва в Космоса 1 ден, 23 часа и 1 минута. България става шестата държава, изпратила свой представител в Космоса.

Вижте също:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Прокламация за началото на въстанието във Втори Битолски революционен окръг, не е нужно да се коментира на какъв език е написана. Македонският още не е бил дефиниран през 1903 г.

Преди 121 години в Македония избухва Илинденско – Преображенското въстание

На 20 юли (по Юлиански календар) 1903 г. македонските българи грабват оръжие, за да поправят една историческа неправда, причинена от Берлинския конгрес през 1878 г. Разпокъсването на българското етническо землище след Руско-турската освободителна война..

публикувано на 20.07.24 в 15:43

Свети пророк Илия – Божият избраник

На 20 юли, в разгара на най-горещите дни, православната ни църква чества паметта на старозаветния пророк Илия. За почитта на народа ни към Божия угодник свидетелстват множеството православни храмове на негово име, където от незапомнени времена се..

публикувано на 20.07.24 в 06:05

Най-новите археологически открития в Урвич съживяват легендите за цар Ясен

По пътя София - Самоков срещу течението на р. Искър, край големия живописен завой между бившите села Кокаляне и Пасарел при Дяволския мост е ридът Среднобърдие. Там р. Ведена се влива в Искъра и се събират планините Лозен и Плана, а над тях се..

публикувано на 19.07.24 в 10:15