Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 1000 изпълнители на странджански фолклор се надпяват в конкурса "С песните на Златка Ставрева"

7
Снимка: личен архив

Второто издание на Националния фолклорен конкурс "С песните на Златка Ставрева" събра над 1000 изпълнители, обявиха организаторите му. През почивните дни, 13 и 14 април, в Културен дом НХК в Бургас ще се надпяват изпълнители от различни възрасти, като преобладават най-малките участници между 2 и 14 години. Индивидуалните изпълнители са 120, разпределени в пет възрастови групи, а колективните са 60, разделени на групи до 18 и над 18 години. Участниците ще бъдат оценявани от жури, в чийто състав влизат изявени познавачи и изпълнители на странджански песни – доц. Данка Цветкова, д-р Николай Гурбанов, Костадин Михайлов, Янка Рупкина, Манол Михайлов и Ирина Ставрева.

Конкурсната програма започва на 13 април, а в края на деня е предвиден и самостоятелен концерт на странджанския народен певец Костадин Михайлов, основен инициатор на конкурса. Той ще представи музикалния албум "Песни от Странджа" с оркестъра за народна музика от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамандиев" – Пловдив с диригент Николай Гурбанов.

Костадин Михайлов и Златка Ставрева
Концертите на наградените таланти са на следващия ден – 14 април, като всеки от тях ще получи грамота за участие. Във всяка възрастова група ще бъдат раздадени по три награди – диплом, предметна и парична премия. Предвидени са и поощрителни награди. 


Най-добре представилият се участник ще получи приз на името на странджанската народна певица Златка Ставрева под формата на плакет и парична награда. 

Златка Ставрева с нейни ученици
По думите на певицата Златка Ставрева, патрон на конкурса, целта на инициативата е да представи и съхрани характерната странджанска песен. За изпълнителите от вътрешността на страната песента от Странджа планина е особено предизвикателство, тъй като се отличава с богата орнаментика и местен диалект, без които се губи красотата на фолклора от югоизточния край на България.

Вижте също:

Снимки: Фейсбук/Златка Ставрева-МАГИЯТА НА СТРАНДЖА и личен архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

30 години от създаването си празнува Хор "Ваня Монева"

Вече три десетилетия космическите гласове на певиците в един от най-популярните български фолклорни хорове, под художественото ръководство на маестра Ваня Монева, вълнуват публиката у нас и по света. Хор "Ваня Монева" празнува кръглата..

публикувано на 30.04.24 в 10:15

“Виртуозите на Ла Скала” закриват “Европейския музикален фестивал” във Варна

Двама световноизвестни български музиканти – цигуларят Марио Хосен и оперната певица Красимира Стоянова, ще си партнират тази вечер във Варна с камерния ансамбъл “Виртуозите на Ла Скала”. Концертът е последен за “Европейския музикален фестивал” и първи..

публикувано на 29.04.24 в 06:00

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35