Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Банско провеждат Международен обучителен курс за спасителни кучета

7
Снимка: Фейсбук / Група за спасяване с кучета към ПСС при БЧК

Над 30 водачи на спасителни кучета и инструктори работят на терен в ски зоната над Банско, в рамките на Международен обучителен курс за спасителни кучета от 10 до 14 април. На официалната си Фейсбук страница Община Банско съобщава, че те тренират действия при лавинни нещастия, издирване на изгубени хора в планината, спасяване при земетресения и други бедствия.


Освен 20-имата водачи на кучета от България, в обучителния курс участват водачи и инструктори от Чехия, Румъния и Словакия. Като своеобразно признание на обществеността към професионализма на спасителите от Отряд Банско на Планинската спасителна служба ( ПСС), домакинството е поверено именно на тях.


Юбилейното издание на Международния курс е посветено на 50-годишнината от създаването на Групата за спасяване с кучета на ПСС. В края на четиридневното обучение на лавинния полигон на връх Тодорка, към участниците в курса ще се присъединят и ветераните – бивши водачи на спасителни кучета, както и други гости, чийто професионален път и призвание са свързани с планинското спасяване.


Снимки: Фейсбук / Група за спасяване с кучета към ПСС при БЧК


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Предвижда се обмяна на IT специалисти между България и Армения

Министерският съвет одобри проект на Меморандум за сътрудничество в областта на технологичните иновации и научноизследователската и развойна дейност между Министерството на иновациите и растежа на България и Министерството на високотехнологичната..

публикувано на 30.04.24 в 17:06

Времето ще е без промяна – остава облачно и дъждовно, няма давали на запад

Във вторник , 30 април, минималните температури в страната ще са между 7 и 12°, в София 8°. През деня валежите от север над Централна и Източна България ще започнат да спират, но в Южна България ще продължават. Максималните температури ще са от 17..

публикувано на 29.04.24 в 21:00

България днес - 29 април 2024 г.

Започна Страстната седмица и поехме по пътя към вечното християнско чудо- Възкресението. Време, в което обръщаме поглед към последните земни дни от живота на Спасителя, преди да бъде разпънат на кръста и да поема греховете на целия човешки..

публикувано на 29.04.24 в 19:00