Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мадлен Томова е българската надежда за награда от "Санремо джуниър"-2024

Снимка: YouTube /Мадлен Томова

Български деца неведнъж са представяли достойно страната ни в престижни международни конкурси за песен. Достатъчно е да си припомним второто място, което извоюва малката на Крисия, заедно с талантливите ни пианисти Хасан и Ибрахим в детското издание на конкурса Евровизия-2014. През 2015 г. пък 13-годишната Деница Василева се класира на трето място на Международния солов конкурс "Санремо джуниър", в категорията от 13 до 15 години.

Сега страната ни отново ще има свой силен представител в детското издание на международния конкурс в Италия. На 15 април за фестивалното градче заминава 11-годишната Мадлен Томова от София. Тя ще се представи в конкурсната програма с изпълнението на песента на Queen "The  show must go on", под съпровода на фестивалния оркестър. Тазгодишната ни претендентка за призовите места е ученичка в столичното 17 СОУ "Дамян Груев", в квартал Люлин. Мадлен учи пеене при музикалния педагог Пламена Златева, която още преди години открива таланта й. Школата, която Мадлен посещава се нарича "Пламъче" и е част от дейностите на читалище "Пламък" в 7-ми люлински микроайон.

Пламена Златева работи в тази школа над 15 години и там е  открила и проправила път към пеенето на много талантливи момичета и момчета.

Вокалният педагог, която ще пътува за Санремо заедно с Мадлен Томова, определя участието в конкурса като ключово, тъй като подборът се прави много прецизно от жури, в което участват специалисти от цял свят.

Санремо джуниър 2023

"Отговорността е голяма, тъкмо заради високите критерии, които се изискват от соловите изпълнители, а децата, които се явяват са буквално отвсякъде" – казва Пламена Златева пред Радио България:

"Този международно признат конкурс се провежда за 15-ти пореден път. Той е под патронажа на Община Санремо в Италия. Там се явяват деца от 6 до 15-годишна възраст, а доказателство за нивото на конкурса са успехите на международна сцена на редица от победителите в неговите издания. Преди 7 години аз участвах с моя ученичка - Никол Паласчева, която преди две години беше на финалите на един популярен телевизионен формат за песен пак в Италия. Изискванията към нас са много високи, защото има предварителна селекция за този конкурс, тя е от международно жури и те решават кои деца могат да представят дадена страна там. Детето трябва да може да интонира добре, да може да представи песента по най-добър начин, не само като интонация, но и като емоция, което е много важно. Но никой не може да каже предварително деца от кои други държави взимат участие тази година. Ние се борим да бъдем най-добрите с всичко, което аз и Мадлен бихме могли да дадем от себе си. Аз съм дългогодишна певица, била съм на сцената и се стремя по всякакъв начин да предам този мой дългогодишен опит сега. Трудност има заради вълнението на децата, че участват в толкова голям конкурс. Мадлен Томова е изключителна певица. Макар че е на 11 години, тя много бързо израства в пеенето и много се надявам да бъдем сред най-добрите на сцената."

Песента на Куин, с която се представя Мадлен е много трудна, особено за момиче на нейната крехка възраст, е мнението на педагога. "Тя сама си е избрала песента, но вярвам, че ще й стигнат силите да я направи и да се представи блестящо" – казва учителката. А Мадлен Томова не скрива, че  много се вълнува преди представянето си в Санремо, и въпреки пролетната ваканция на учениците, подготовката ѝ е сериозна, без почивка:

"Ходя на репетиции, отделно на пиано и солфеж. Също така ходя на уроци по сценично поведение, така че се готвя максимално за конкурса. Отивам с нагласата да се представя възможно най-добре. Винаги има сценична треска, притеснението е преди сцената, но щом изляза на нея, притеснението свършва и оставам сама с микрофона. Била съм на много сцени, ходила съм на много конкурси и състезания. Имам много награди и призови места, и ще продължавам да се явявам на конкурси с все по-високо ниво, за да са тествам възможностите си."

А ние пожелаваме на Мадлен Томова да завладее публика и жури в Санремо!

Снимки: YouTube /Мадлен Томова, sanremojunior.it


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25
Керана и космонавтите

"Толкоз мога"

За пета поредна година Sofia Summer Fest – летният фестивал на София – ще предложи незабравими изживявания в разгара на лятото. В Южния парк, в най-горещите 30 дни от сезона, жителите и гостите на столицата ще имат възможност да се насладят на театър,..

публикувано на 17.07.24 в 10:15