Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искат повишаване на разходите за отбрана и по-високи заплати за военните

Атанас Запрянов
Снимка: БГНЕС

Искаме повишение на военните разходи, ако е възможно, до 2,5% от БВП, заяви служебният министър на отбраната Атанас Запрянов. 

"Знаем, че в НАТО, сега на срещата на високо равнище, 2% ще се считат за минималните разходи за отбрана. Необходимо е да направим тези допълнителни разходи в хора. Получава се парадокс, че в един момент ще имаме модерна техника, а няма да имаме личен състав".

Въпросът за наборната военна служба не стои на дневен ред пред политиците, но е на дневен ред като дискусия, добави Запрянов.

Имаме въоръжение и техника за военновременните формирования, остава да се направят законовите стъпки, за да може да готвим резерва, каза началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов. Двамата присъстваха на честването на 112-тата годишнина от основаването на Военната академия „Г. С. Раковски“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Почитаме паметта на жертвите на тоталитарните режими

Днес отбелязваме Деня на памет за престъпленията на националсоциалистическите, комунистическите и други тоталитарни режими и за почитане на жертвите им.  Премиерът Димитър Главчев , който положи цветя пред Мемориала на жертвите на комунизма,..

публикувано на 23.08.24 в 13:45

Пленерът "Погановски манастир" събира в Цариброд творци от пет страни

Международният художествен пленер "Погановски манастир" ще бъде открит тази вечер в галерия "Методи Мета Петров" в Цариброд, съобщи мултимедийният портал на български и на сръбски език ФАР. Посетителите ще могат да видят творби от миналогодишния пленер,..

публикувано на 23.08.24 в 13:06

Уникален тракийски храм в Пловдив може да бъде възстановен напълно

Тракийски храм от III век пр. Хр. без аналог у нас може да превърне 10 декара от пловдивския район "Южен" в археологически парк. Обектът се намира в основата на Голямата могила, която екип на Регионалния археологически музей проучва вече трета година...

публикувано на 23.08.24 в 11:31