Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колко ще струва Великденската трапеза на българите тази година

Снимки: БТА, БГНЕС

Кажи ми какво имаш на масата, за да ти кажа какво празнуваш. Така шеговито може да погледнем на празничния календар на българина от миналото до днес. Истината е, че трапезата винаги е била много важен елемент от битуването и празнуването ни. Великден не прави изключение. А тази година големият християнски празник се пада и в навечерието на тачения от българите Гергьовден, който отбелязваме на 6 май и също върви с кулинарни обичаи.

"На трапезата за Великден традиционно присъства козунак, агнешко месо и салата от зеленчуци – с маруля, домати и краставици, и боядисани яйца, разбира се. Със сигурност няма да направим компромис и всичко, което трябва да се приготви ще се купи, като се лишим от други неща. Няма как. Скъпо е! Спрямо доходите, които получаваме е скъпо" – казва за Радио България Деница, която вече прави списък с необходимите продукти за семейната си трапеза на 5 май.

Колко ще струва празничната трапеза през 2024 година?

С уверението, че има успокоение на цените и стабилно пазарно равновесие Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, заяви пред БНР, че ще наблюдаваме може би същата ценова стойност на великденската трапеза като миналата година. По думите му, цените на основните хранителни продукти, включително основни плодове и зеленчуците, към първата половина на април са малко по-евтини в сравнение със същия период на миналата година.

Владимир Иванов
"Като цяло потребителската кошница, ако от всичко купим по единица, ще бъде около 108 лв. За сравнение – миналата година е била 111 лв.. Намалението е незначително и малко, под 2%, но важната новина е, че имаме стабилно и устойчиво равновесие на взаимодействието и няма тенденция, която да показва, че ще видим някакви резки изменения" – обясни Владимир Иванов. Допълни, че цената на салатата е с 16% под нивата от миналата година, олиото – с около 20%, яйцата с около 5%. При млечните продукти се наблюдават почти същите равнища.

Какво виждаме на пазара?

Цената на килограм домати в София (към 15 април) е от 3 до 8 лева, краставиците се продават от 2.50 до 4.90 лева, една салата/маруля от 1.20 до 1.80 лева, връзка репички 1.50 до 2.70 лева, връзка пресен лук от 1.30 до 2.90 лева за био производство.


Различна ли е ситуацията в други райони на България провери кореспондентът на БНР в Кюстендил Кирил Фалин.

"Българските зеленчуци са много по-скъпи от вносните. Българските домати са от 5.80 лева за килограм нагоре до 6.50. Вносните – турски, гръцки, средно са около 3 лева. Краставиците – излезе българско производство и тези от по-хубавия сорт "Гергана" се продават за 5.50 лева кг. В големите вериги, като са на промоция са по-евтини. Пишат "български крастaвици", но 2.99 лева не са български. Лъжат" – казва гражданка от Дупница.


"Чушки зелени и червени – едните са 6, другите – 7 лева. Ами да си ги ядат! Как ще е нормално – има свинско месо 7 лева за килограм, аз ще ги давам за чушки. Безобразна история! На Великден ще ядем агнешко, зеленчуци няма да ядем. То ще ни остане и за Гергьовден на следващия ден. А чушките и доматите по 10 лева да си ги ядат“ – казва възмутен от цените на зеленчуците мъж от Кюстендил.

Всичко върви нагоре, нормално е и цените на зеленчуците и плодовете да се вдигнат – казва ни Константин, тръгнал на пазар с внуците си.

"Потърпевш съм, защото имам двама внуци, които много обичат малини, в случая става въпрос за плодовете. Последният път, когато искахме да купим малка кутия малини, традиционен за България плод, ни поискаха за нея 40 лева и казаха, че такава била цената, защото са извън сезона. Мисля, че агнешкото е много по-евтино от малините. Самият продавач се чудеше дали ще има кой да ги купи или ще си ги изяде той" – казва мъжът и връща спомени за "златните" априлски череши на цена от 100 лв. за килограм преди няколко години.


"Справедлива цена няма. Тя е доброволно формирана от търсене и предлагане" – обяснява председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов, и препоръчва на хората да не купуват стихийно и да пазаруват информирано, за да не участват в лоши търговски практики.

Но макар на борсата да отчитат минимален спад на цените спрямо миналата година, българите не усещат това по джоба си, напротив. А с наближаването на празниците често цените тръгват нагоре.

"Като всяка година се усеща покачване в цените, особено на домашното производство и конкретно доматите, нещо което консумираме много редовно – казва ни Мартин от София. – Безспорно цената определя качеството и българското производство се е доказало като по-качествено, но и цената му е поне два пъти по-висока от вносните продукти. Честно казано съм скептично настроен към етикетите за произход на продуктите в големите вериги магазини и ми е трудно да проследя дали наистина те са от България или внос от чужбина, но съм с впечатлението, че качеството там е по ниско, в сравнение с по-малките магазини и сергии."


Дали и тази година ще боядисваме полски, а не български яйца както миналата, зависи от нас. Владимир Иванов апелира за Великден да купуваме български продукти за трапезата, за да подпомогнем родните производители.

"2023 година беше много неприятна в климатично отношение, което имаше пряко  ценово проявление особено на плодовете и зеленчуците. На практика тази година, ако така вървят нещата, ще видим доста по-ниски равнища и по-сериозни изменения в цените от порядъка на 7 до 10 % надолу" – прогнозира експертът и се позовава на очаквания за много добра реколта на краставици. Вече се влиза в период на беритба и до месец цената им се очаква да намалее значително, уверява ни Владимир Иванов.

Вижте още:

Използвани са и интервюта на Спас Крайнин и Наталия Ганчовска, БНР - "Хоризонт" и Кирил Фалин, кор. на БНР в Кюстендил

Снимки: БТА, БГНЕС, Емил Николов - БНР, Ваня Славова - БНР


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На Първи май дъжд ще вали само в планините

В сряда , 1 май, минималните температури в страната ще са между 8 и 13°, в София 9°. След полунощ валежите ще отслабват и спират. В следобедните часове на места в планините отново ще превали. Максималните температури ще са от 16 до 21°, в..

публикувано на 30.04.24 в 20:25

България днес - 30 април 2024 г.

В "България днес" на 30 април говорим с доц.д-р Адриана Любенова от Пловдивския университет за българския език като идентичност и съхраняването му от българските диаспори в контекста на предстоящия форум в Атина "Пътят на светлината". Българите в Албания..

публикувано на 30.04.24 в 19:00

Български младежи спечелиха медали от международна олимпиада по химия

С пълен комплект медали се прибраха българските ученици след блестящо представяне на Международната Менделеева олимпиада по химия в Китай. В конкуренцията на 151 състезатели от 26 държави те завоюваха златен, сребърен и бронзов медал, съобщи..

публикувано на 30.04.24 в 17:42