Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови технологии пресъздават битката при Тутракан

Модерен мемориален комплекс отваря врати на военното гробище край града

10
Снимка: Община Тутракан

Иновативен музеен обект отваря врати във военното гробище край Тутракан. Мемориалът "Тутраканска епопея – 1916" е в построена за целта нова музейно-експозиционна сграда. Тя включва редица нови технологии, които потапят посетителя в историята на битката при Тутракан от Първата световна война през 1916 г.. Информацията е представена чрез експозиция и 3D карта на събитията и беседа от екскурзовод, съобразена с възрастта и познанията на публиката. 

Основното ядро на музейната експозиция е интерактивна Диорама, където посетителят има възможност емоционално и възможно в най-висока степен реалистично да преживее атаката на Тутраканската крепост през 1916 г. Експозицията представлява 360-градусово съпреживяване на бойното поле чрез виртуална реалност и "живи” експонати от битките. 

По примера на модерните европейски музеи е открито и тематично кафене, където посетителите могат да потърсят допълнителна информация на информационни табла. 

Музеят представя събитията в Добруджа не като изолиран епизод, а в контекста на световните събития. Планира се тук да се организират извънкласни уроци за ученици от цялата страна с интерактивни занимания, пъзели и игри.

Мемориалът на военното гробище е създаден непосредствено след епичните боеве за овладяването на Тутраканската крепост на 5 и 6 септември 1916 г., припомнят от Историческия музей в Тутракан. Намира се на 10 км южно от крайдунавския град Тутракан, като е използван един от укрепените пунктове на Тутраканската крепост – форт № 6.


Историците определят Тутраканската епопея като един от върховете на българската бойна слава.

Историята

След Междусъюзническата война в началото на миналия век и Букурещкия мир от 28 юни 1913 г. България губи Южна Добруджа за сметка на Румъния и границата е изместена южно от река Дунав, по оста Тутракан-Балчик. Съвсем скоро обаче на континента назрява друг военен конфликт – Първата световна война 1914-1918г. – и двата враждуващи блока правят опити да привлекат България на своя страна, като ѝ предлагат различни решения за възстановяване на териториалните загуби.

В опит да обедини етническите си територии страната ни се включва в блока на Централните сили (Германия, Австро-Унгария и Османската империя).

Румъния влиза във войната през август 1916 г. на страната на Съглашението (Франция, Руската империя, Великобритания, Сърбия, САЩ и др. държави). Срещу България, на брега на Дунава са разположени 136 дружини, 135 батальона и 24 ескадрона. В противодействие се изправя Трета армия, предвождана от ген. Стефан Тошев и разполагаща с двойно по-малко сили – 63 дружини, 55 батальона и 24 ескадрона. Българските сили решават да настъпят и Добруджа да бъде освободена, като планът предвижда да бъдат превзети незабавно крепостите Тутракан и Силистра. Въпреки неравните сили, бойният дух на българските войници е несломим в преследване на освобождението на родната земя. Атаката на силно укрепената Тутраканска крепост започва в утрото на 5 септември и за 36 часа решителни битки и настъпление България печели една от най-големите си победи през войната.

Българската артилерия при Тутракан.
След овладяването на Тутраканската крепост на 6 септември 1916 г., по разпореждане на командващия 3-та армия ген. Тошев, цялото население на града и околните села дни наред погребва хилядите загинали българи, румънци и немци в братски могили на един от крепостните фортове. На индивидуалните гробни места са поставени дървени кръстове и са изписани имената на известните загинали бойци. По инициатива на Тутраканския благотворителен комитет, е издигната "Братска могила". 

Братската могила
Мемориалът

През 1922 г. местното население издига паметник обелиск до гробището, на което са изписани на четири езика – български, румънски, немски и османотурски – думите: "Чест и слава на тия, които са знаели да мрат геройски за тяхното отечество". 


След завръщането на Южна Добруджа към България с Крайовската спогодба от 7 септември 1940 г. и в годините на социализма военното гробище продължава да бъде място за поклонение пред паметта на жертвите в битката за Тутракан. След 1989 г. са извършени реставрации и подобрения на мястото, което се превръща в мемориал "Военно гробище – 1916 г.”.

Идеята за изграждане на панорама е от 2007 г. Община Тутракан намира средства по оперативна програма "Региони в растеж” 2014-2020 г., а първата копка на проекта е на 5 септември 2021 г. по време на Националния събор възпоменание "105 години Тутраканска епопея”. От днес, 18 април, посетителите могат да съпреживеят героичните исторически събития в новата музейно-експозиционна сграда на мемориала.

Съставил: Владимир Митев       

Снимки: Община Тутракан, Исторически музей – Тутракан, arheget.org

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Католици, арменци и протестанти празнуват Възкресение Христово

Католиците в България и по свята празнуват Възкресение Христово . Най-голямата католическа общност живее в Пловдивска област и региона на Свищов. В полунощ срещу неделя на 31 март католическите храмове в България се изпълниха с вярващи, а..

публикувано на 31.03.24 в 10:27
Отец Александър Чъкърък

Създаденото от отец Александър Чъкърък в Одрин дава своите плодове

Непосредствено преди избухването на Балканската война 1912-1913 г., българите в района на Одринска Тракия наброявали 410 724 души, по информация на тогавашното Министерство на външните работи на България. С превземането на Одринската крепост на 26..

публикувано на 27.03.24 в 13:05

В България 26 март е Ден на Тракия

26 март е Денят на Тракия – така датата е вписана в официалния български календар през 2006 г., но се чества десетилетия назад във времето. На тази дата през 1913 г. българската армия покорява считаната тогава за "непревземаема" Одринска крепост...

публикувано на 26.03.24 в 13:10