Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Песента свързва младата Виктория Асенова с автори на хитове в Италия

Снимка: Facebook/ VikA

Когато човек открие таланта в себе си, нищо не е в състояние да го спре да се развива и да върви по пътя на мечтите. Дарба да пее и да се изявява на сцената притежава младата изпълнителка Виктория Асенова. Тя е започнала да се занимава с музика още в предучилищна възраст, а сега - вече на 14 години, има зад гърба си своите постигнати върхове и познанства в света на шоубизнеса.


Всъщност, Виктория  Асенова, с артистичното име VikA,  вече има и първата песен, написана специално за нея в Италия – "Heart Babe". Така българската изпълнителка успешно се вписва в проекта "Forzza de la musica Italiana", на маестро Енцо Кампаньоли, познат като диригента на оркестъра на големия песенен конкурс "Санремо".

Първите изяви на малката Виктория са с Детската вокална група "Сладки пуканки" към Националния дворец на децата в София. Оценка за таланта й са участията във фестивали за млади изпълнители в Румъния, Украйна, Чехия, Германия, Португалия. През юли 2023 година, Виктория представя страната ни в детския формат на конкурса "Славянски базар" във Витебск, Беларус, където се класира на седмо място от общо 18 участници.


Виктория Асенова е ученичка в Международната гимназия "Проф. д-р Васил Златарски" в София. Пътува често до Италия, защото там я отвежда работата, а и желанието да опознае по-добре хората. Казва, че да живееш между уроците по пеене, писането на песни и училището съвсем не е толкова трудна задача, защото всичко е въпрос на добра организация и голямо желание. За пръв Виктория посещава Страната на ботуша заради участието си международен конкурс. От там получава покана да се включи в музикален кампус, което е и трамплин към успеха в бъдеще.  "Веднага ми предложиха да направя песен, беше много неочаквано и съм много горда че избраха тъкмо мен" – казва Виктория Асенова пред Радио България:

"Ако не си смел, няма как да стигнеш до високата сцена - трябва много смелост, много да вярваш и да мечтаеш, защото без вяра няма да стане. Без амбиция и без да си поставяш някакви цели, няма как да успееш. Ако имаш цел и мечта, нищо не може да те спре да ги постигнеш. Моята мечта е свързана определено с музиката. Все още не знам докъде искам да стигна, но знам, че искам да се занимавам с пеене. Това за мен е начинът да мога да изразя чувствата си, а и така да стигна до мислите на другите хора. Въпреки, че не съм от най-организираните хора, важно е старанието, което влагам. Никой не може да ме спре да пея, защото това искам да правя.

Тази моя песен, "Heart babe",  е посветна на хаоса в живота на един тийнейджър. Например аз не съм от хората, които подреждат добре всичко. При мен е огромен хаос, защото едновременно мисля за много неща, понеже се занимавам с ужасно много неща, това създава постоянен хаос. Понякога се изненадвам сама на себе си, че нещата се получават така добре."

Виктория и  Джовани Сегрети Бруно

Виктория обяснява, че за нея създаването на песен е екипна работа – музиката я пише Джовани Сегрети Бруно, а текстът е плод колективен труд. "Винаги участвам в самото написване на песента. Дори при мелодията, когато всеки добавя различни неща, резултатът е много добър. Не мога да работя сама - такова е моето усещане. Ако не работя в колектив, аз се чувствам загубена без другите" – споделя ни талантливото момиче.

Младата певица е много благодарна за подкрепата и професионалните насоки, които получава от менторите си в Италия. Казва, че всеки път, когато излиза на сцената, знае че представя не само себе си, но и целия екип, който стои зад песента.

"Първоначално отидох в Италия с много голям страх, че ще работя с професионалисти от висок ранг" – казва Виктория:


"Когато отидох там си казах, че всичко ще е наред, щом самите те са ме избрали, преценили са, че съм готова и мога да работя с тях – страхът отмина. Един от хората, които са ме подкрепяли през цялото време е маестро Енцо Кампаньоли - диригентът на фестивалния оркестър на "Санремо". Той ми предава емоция и ми помага да вникна във всяка една песен, която подготвям. Сега вече съм много по-уверена, а общуването ми с всички тези хора вече не е като колега, а е много по-голямо, защото вече сме приятели. Песента, върху която работя сега, се казва Give me love, тя е по-любовна песен и в нея се говори за любовните трепети на един тийнейджър. Когато някой ми каже, че не мисли върху тези неща, аз не се съгласявам. От опит знам, че дори и да бягаш от тази тема, тя те вълнува. И може би това е една от големите теми, които неизменно присъства в живота на всеки тийнейджър. Затова предпочитам песента да е по-динамична, по-бърза. Често ме питат защо моите песни са все бързи, аз отговарям, че имам такава нагласа и скоро май няма да напиша баладична песен."

В песента "Heart Babe"  Виктория Асенова отправя посланието си на английски език, а видео клипът е заснет в края на септември в италианската столица Рим.


Снимки: Facebook/ VikA

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

30 години от създаването си празнува Хор "Ваня Монева"

Вече три десетилетия космическите гласове на певиците в един от най-популярните български фолклорни хорове, под художественото ръководство на маестра Ваня Монева, вълнуват публиката у нас и по света. Хор "Ваня Монева" празнува кръглата..

публикувано на 30.04.24 в 10:15

“Виртуозите на Ла Скала” закриват “Европейския музикален фестивал” във Варна

Двама световноизвестни български музиканти – цигуларят Марио Хосен и оперната певица Красимира Стоянова, ще си партнират тази вечер във Варна с камерния ансамбъл “Виртуозите на Ла Скала”. Концертът е последен за “Европейския музикален фестивал” и първи..

публикувано на 29.04.24 в 06:00

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35