Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Песента свързва младата Виктория Асенова с автори на хитове в Италия

Снимка: Facebook/ VikA

Когато човек открие таланта в себе си, нищо не е в състояние да го спре да се развива и да върви по пътя на мечтите. Дарба да пее и да се изявява на сцената притежава младата изпълнителка Виктория Асенова. Тя е започнала да се занимава с музика още в предучилищна възраст, а сега - вече на 14 години, има зад гърба си своите постигнати върхове и познанства в света на шоубизнеса.


Всъщност, Виктория  Асенова, с артистичното име VikA,  вече има и първата песен, написана специално за нея в Италия – "Heart Babe". Така българската изпълнителка успешно се вписва в проекта "Forzza de la musica Italiana", на маестро Енцо Кампаньоли, познат като диригента на оркестъра на големия песенен конкурс "Санремо".

Първите изяви на малката Виктория са с Детската вокална група "Сладки пуканки" към Националния дворец на децата в София. Оценка за таланта й са участията във фестивали за млади изпълнители в Румъния, Украйна, Чехия, Германия, Португалия. През юли 2023 година, Виктория представя страната ни в детския формат на конкурса "Славянски базар" във Витебск, Беларус, където се класира на седмо място от общо 18 участници.


Виктория Асенова е ученичка в Международната гимназия "Проф. д-р Васил Златарски" в София. Пътува често до Италия, защото там я отвежда работата, а и желанието да опознае по-добре хората. Казва, че да живееш между уроците по пеене, писането на песни и училището съвсем не е толкова трудна задача, защото всичко е въпрос на добра организация и голямо желание. За пръв Виктория посещава Страната на ботуша заради участието си международен конкурс. От там получава покана да се включи в музикален кампус, което е и трамплин към успеха в бъдеще.  "Веднага ми предложиха да направя песен, беше много неочаквано и съм много горда че избраха тъкмо мен" – казва Виктория Асенова пред Радио България:

"Ако не си смел, няма как да стигнеш до високата сцена - трябва много смелост, много да вярваш и да мечтаеш, защото без вяра няма да стане. Без амбиция и без да си поставяш някакви цели, няма как да успееш. Ако имаш цел и мечта, нищо не може да те спре да ги постигнеш. Моята мечта е свързана определено с музиката. Все още не знам докъде искам да стигна, но знам, че искам да се занимавам с пеене. Това за мен е начинът да мога да изразя чувствата си, а и така да стигна до мислите на другите хора. Въпреки, че не съм от най-организираните хора, важно е старанието, което влагам. Никой не може да ме спре да пея, защото това искам да правя.

Тази моя песен, "Heart babe",  е посветна на хаоса в живота на един тийнейджър. Например аз не съм от хората, които подреждат добре всичко. При мен е огромен хаос, защото едновременно мисля за много неща, понеже се занимавам с ужасно много неща, това създава постоянен хаос. Понякога се изненадвам сама на себе си, че нещата се получават така добре."

Виктория и  Джовани Сегрети Бруно

Виктория обяснява, че за нея създаването на песен е екипна работа – музиката я пише Джовани Сегрети Бруно, а текстът е плод колективен труд. "Винаги участвам в самото написване на песента. Дори при мелодията, когато всеки добавя различни неща, резултатът е много добър. Не мога да работя сама - такова е моето усещане. Ако не работя в колектив, аз се чувствам загубена без другите" – споделя ни талантливото момиче.

Младата певица е много благодарна за подкрепата и професионалните насоки, които получава от менторите си в Италия. Казва, че всеки път, когато излиза на сцената, знае че представя не само себе си, но и целия екип, който стои зад песента.

"Първоначално отидох в Италия с много голям страх, че ще работя с професионалисти от висок ранг" – казва Виктория:


"Когато отидох там си казах, че всичко ще е наред, щом самите те са ме избрали, преценили са, че съм готова и мога да работя с тях – страхът отмина. Един от хората, които са ме подкрепяли през цялото време е маестро Енцо Кампаньоли - диригентът на фестивалния оркестър на "Санремо". Той ми предава емоция и ми помага да вникна във всяка една песен, която подготвям. Сега вече съм много по-уверена, а общуването ми с всички тези хора вече не е като колега, а е много по-голямо, защото вече сме приятели. Песента, върху която работя сега, се казва Give me love, тя е по-любовна песен и в нея се говори за любовните трепети на един тийнейджър. Когато някой ми каже, че не мисли върху тези неща, аз не се съгласявам. От опит знам, че дори и да бягаш от тази тема, тя те вълнува. И може би това е една от големите теми, които неизменно присъства в живота на всеки тийнейджър. Затова предпочитам песента да е по-динамична, по-бърза. Често ме питат защо моите песни са все бързи, аз отговарям, че имам такава нагласа и скоро май няма да напиша баладична песен."

В песента "Heart Babe"  Виктория Асенова отправя посланието си на английски език, а видео клипът е заснет в края на септември в италианската столица Рим.


Снимки: Facebook/ VikA

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25
Керана и космонавтите

"Толкоз мога"

За пета поредна година Sofia Summer Fest – летният фестивал на София – ще предложи незабравими изживявания в разгара на лятото. В Южния парк, в най-горещите 30 дни от сезона, жителите и гостите на столицата ще имат възможност да се насладят на театър,..

публикувано на 17.07.24 в 10:15