Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велопоход в полза на страдащите от хемофилия се провежда в София, Пловдив и Варна

Снимка: FB / haemophilia.bulgaria

700 са българите, диагностицирани с хемофилия. От тях 100 са деца. Заболяването обикновено е наследствено, а препоръката към семействата е да изследват новородените си момченца още при раждането. Доскоро се смяташе, че само мъжете могат да бъдат засегнати от хемофилията, но е факт, че има и жени, които имат проблем с кръвосъсирването и това може да бъде животозастрашаващ фактор, а в България все още няма механизъм за тяхното лечение. 

Към този проблем насочиха вниманието медицински специалисти по повод 17 април – Световния ден за борба с коварното генетично заболяване. Тази дата е определена още от 1989 г. по инициатива на Световната федерация по хемофилия, с цел да се дава повече информация за причините при нарушеното кръвосъсирване и за нуждата от здравни грижи навсякъде по света. По повод Световния ден за борба с хемофилията, на 20 април Българската асоциация по хемофилия организира велопоход под надслов "Заедно" в София, Пловдив и Варна.


В столицата стартът на велопохода е в 11 ч. от пилоните на НДК, а начален пункт в Пловдив ще бъде площад "Съединение". Във Варна колоездачите ще направят преход в Морската градина, за да насочат вниманието към оскъдната информация за хемофилията, която достига до обществото ни. По думите на една майка, децата с хемофилия не бива да бъдат държани под "стъклен похлупак", защото с правилна терапия те могат да живеят като всички останали – да посещават училища и детски градини без никакъв проблем, стига за тях да има адекватна терапия. 

Снимки: facebook.com/haemophilia.bulgaria

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Райна Манджукова на джаз фестивала в Банско

Важно е успелите българи в чужбина да участват в живота в България

“ Важно е успелите българи в чужбина да участват в живота в България, за да могат българите тук да виждат, че чужбина не е присъда, нито е някакъв окончателен избор .” Това заяви за БТА изп. директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина..

публикувано на 10.08.24 в 11:45
Васил Терзиев

София ще има десет нови метростанции през 2027 г.

Новите десет станции на столичното метро ще бъдат завършени през 2027 г., съобщи кметът на София Васил Терзиев, който инспектира участъка от разширението на третия лъч. По думите му, 46% от пътуващите всеки ден хора ще се възползват от подземния..

публикувано на 10.08.24 в 09:02

Слънчев край на седмицата, в събота на североизток ще превали

В събота , 10 август, ще е слънчево. Над Централна и Източна България ще има временни увеличения на облачността и на места ще превали и прегърми. Минималните температури ще са между 15 и 21°, в София 15°. Максималните ще са от 30 до 36°, в..

публикувано на 09.08.24 в 19:45