Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жълт код за обилни валежи е подаден за 7 области на юг и по Черноморието

Снимка: БГНЕС

В събота, 20 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в някои котловини на югоизток и до 0°, в София 2°. През деня на изток ще е облачно с валежи от дъжд, на места значителни. На запад до обяд ще има разкъсана облачност, после отново ще се заоблачи и в планинските масиви ще превали дъжд. Максималните температури ще са между 13 и 18°, в столицата 14°. 

По Черноморието ще е облачно и дъждовно. Температурите на въздуха ще са 12-13°. Морската вода е 11-12°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала. 

Над планините ще е облачно. На много места ще вали дъжд, над 1700 метра и сняг. В Родопите, Странджа и Сакар количествата ще са значителни. Температурата на 1200 м надморска височина ще е до 4°, на 2000 м до 0°.

В неделя остава облачно и хладно, валежи се очакват в следобедните часове.

В Европа разкъсана облачност ще има в Северна Испания, Западна Франция и Британските о-ви. В останалите райони на континента ще вали дъжд, в централноевропейските страни  дъжд и сняг, а на север - само сняг. Значителни ще са валежите в Алпите и Югоизточна Европа.

На Балканите облачността ще е значителна. С преминаващ циклон на много места ще вали дъжд, по-значителен количества ще паднат в Гърция и в югоизточните части на полуострова.

В Лондон и Париж ще е 11°. В Берлин се очакват 9°, в Москва 13°, в Белград 15°, в Букурещ 17°. В Рим и Истанбул прогнозата е за 18°, в Атина – 21°. Най-топлата европейска столица ще е Мадрид с 25°.

Отвъд Океана – в Монреал ще е 13, а във Ванкувър 17°. В Чикаго 14°, в Ню Йорк 17°, в Лос Анджелис се очакват 19°, в Маями и в Мексико сити ще e 29°. В Буенос Айрес и в Рио де Жанейро ще 24°. В Дубай и в Йерусалим ще е съответно 29 и 24°.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Близо 1000 декара горски терен край Петрич е обект на частни интереси

Жителите на петричкото село Кавракирово излязоха на протест заради внесено предложение до общинския съвет на община Петрич, което засяга близо 1000 декара горски терен. Според протестиращите става дума за изграждане на фотоволтаичен парк, който ще..

публикувано на 22.07.24 в 10:37

И рибите в Черно море страдат от екстремните жеги

Непоносимите горещини, които връхлетяха Балканите през последните седмици, причинявайки изпепеляващи пожари и в България, застрашават живите организми в Черно море. Еколози алармират, че рекордните температури са пагубни не само за хората и..

публикувано на 22.07.24 в 09:50

В София се открива годишната конференция на АБУЧ

Близо 60 представители на български училища зад граница, университетски преподаватели и експерти в областта на образованието ще вземат участие в годишната конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина ( АБУЧ ) , която се открива в..

публикувано на 22.07.24 в 07:45