Специалистите от етнографския отдел на музея ще покажат традиционни техники и начини за украсяване на великденските яйца, разпространени в областта.
Изписването на великденски яйца с писалка и восък е вековна традиция, запазена в Чепинско. От музея посочват, че всеки посетител трябва да си донесе варено яйце, пчелен восък, битова свещ (за двама) и под вещото ръководство на етнографите сам ще изпише и отнесе в дома си сътвореното от собствените му ръце. Работилницата ще бъде отворена от 10.00 до 15.00 часа.
Повече за традицията на писаните яйца и символиката на изобразяваните орнаменти прочетете в материалите от колекцията на Радио България:
Халвата, това сладко изкушение с ориенталски привкус, е добре дошло на нашата трапеза, особено по празници. Съдейки по описания на западни пътешественици, халвата е била разпространен десерт по българските земи още през XVI век . Нашенската й..
Едно от най-любопитните и колоритните места на всяко населено място е неговият пазар. Без значение дали е ежедневен или се случва в специален ден от седмицата, дали има специфика на продукцията, която предлага или не, пазарът е културен феномен, който..
Над 80 занаятчии представят майсторството си в Нощта на Самоводската чаршия във Велико Търново, съобщава БТА. До 23 септември Фестивалът на занаятите ще представи традиционни и нови техники в различни сфери на бита. Сред тях са ателиета за изработка..
Халвата, това сладко изкушение с ориенталски привкус, е добре дошло на нашата трапеза, особено по празници. Съдейки по описания на западни..