Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евродепутати призовават големи компании да спрат рекламата в прокремълски медии на Балканите

Андрей Ковачев

Големи световни марки да спрат рекламите си в прокремълски медии на Балканите и най-вече в България и Сърбия – за това призовават в писмо група евродепутати, предаде кореспондентът на БНР в Брюксел Ангелина Пискова, цитирайки изданието “Политико”. Документът е подписан от шестнайсет души, сред които и Андрей Ковачев от групата на Европейската народна партия.

В писмото се споменават 15 престижни марки, които са призовани да преразгледат политиката си, за да не финансират издания, известни с разпространението на дезинформация.

Антидемократичните наративи от зловредни сили са сериозна заплаха за нашата демокрация, особено в тази решителна година на избори”, завява българският евродепутат пред “Политико”.

Представители на ЕС и експерти по дезинформацията предупреждават за нарастваща вълна от фалшиви новини онлайн и опити от чужбина да повлияят на вота в навечерието на европейските избори през юни т.г.

Авторите на писмото са депутати от ЕНП, либералната група “Обнови Европа“, социалисти и умерени зелени.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Близо 1000 декара горски терен край Петрич е обект на частни интереси

Жителите на петричкото село Кавракирово излязоха на протест заради внесено предложение до общинския съвет на община Петрич, което засяга близо 1000 декара горски терен. Според протестиращите става дума за изграждане на фотоволтаичен парк, който ще..

публикувано на 22.07.24 в 10:37

И рибите в Черно море страдат от екстремните жеги

Непоносимите горещини, които връхлетяха Балканите през последните седмици, причинявайки изпепеляващи пожари и в България, застрашават живите организми в Черно море. Еколози алармират, че рекордните температури са пагубни не само за хората и..

публикувано на 22.07.24 в 09:50

Село Гомотарци пази жива паметта и традициите във винопроизводството, но има и немалко проблеми

Видинското село Гомотарци има странна история. Някога е било на друго място, на километри от сегашното. След като страшна чума поразила голяма част от жителите му, оцелелите решили да изгорят къщите си и да търсят ново място за заселване. Избрали..

публикувано на 22.07.24 в 08:58