Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

30 години от създаването си празнува Хор "Ваня Монева"

Снимка: YouTube / OurHomeBulgaria

Вече три десетилетия космическите гласове на певиците в един от най-популярните български фолклорни хорове, под художественото ръководство на маестра Ваня Монева, вълнуват публиката у нас и по света.

Хор "Ваня Монева" празнува кръглата годишнина от своето създаване с концерт в софийската Зала "България". В последната априлска вечер те за пореден път ще поднесат на публиката красиви интерпретации на български фолклор, в специален концерт. "Ще се радваме на най-важните и значими за нас певци от създаването на хора ни" – обещават от ансамбъла в поканата за събитието. А тя е отправена към всички, които "вярват в богатството и силата на хорово-изпълнителското майсторство и ансамбловото музициране".

Във времето певиците, ръководени от маестра Ваня Монева с ентусиазъм се впускат в разнообразни проекти както в сферата на фолклора, църковната и кантатно-ораториална музика,  но също в различни джаз, поп, филмови и театрални продукции и т.нар. world music.

За 30 години биографията на хора включва стотици концерти в България и цяла Европа, Азия, Северна и Южна Америка и пр. Успешното им партньорство с японския композитор Джън Мияке води до поредица концерти в Страната на изгряващото слънце. Японското правителство и Олимпийският комитет на страната канят българския ансамбъл да запише версия на японския химн, която прозвуча на Закриващата церемония на Олимпиадата в Рио 2016г. Завладяващо е и участието на хор „Ваня Монева” в саундтрака на филма от поредицата "Междузвездни войни" – "Соло" (2018), композиран от Джон Пауъл, както и в саундтрака на продукцията на HBO "Тъмните му материи" (2019), на композитора Лорън Балф.

В България имаме много добри хорове с традиции и те трябва да имат смелостта да се явяват на хорови конкурси, където да демонстрират своето вокално майсторство – сподели преди години в интервю за Радио България Ваня Монева. И ръководеният от нея хор постоянно доказва своята класа в престижни форуми в родината, в Европа и по света. А предизвикателството да ръководи хор в България Ваня Монева обяснява така:

Ваня Монева

"В България е трудно съществуването на какъвто и да било хор, ако не е държавен или общински. И тук идва ролята на диригента и мотивацията на хористите. Моят професионален път е трънлив от самото начало, но мен трудностите ме каляват. Вървя смело напред, защото знам, че правя изкуството си с чисто сърце и много любов. Така възпитавам и хористките, те са бойци, също като мен. Както се казва, какъвто е родителят, такива са и децата. Затова смятам, че обликът на един хор го създава диригентът и какъвто е диригентът като човек и професионалист, такъв е и неговият хор."

Да се насладим на красивите гласове на певиците от Хор "Ваня Монева" чрез едно тяхно изпълнение в рамките на тържествения пасхален благотворителен концерт „Мост на небесата“ , който се състоя през 2021г. , в пещера "Божия Мост" край врачанското село Лиляче.


Снимки: YouTube / OurHomeBulgaria, Facebook/ Хор "Ваня Монева"

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Остани"

В началото на летния сезон Atazar, Kris V и певицата Александра Иванова представиха съвместната си песен "Остани" с ефектно видео, което ни пренася на морския бряг. Александра се присъединява за пръв път към екипа на Атанас Зайков - Atazar и..

публикувано на 22.07.24 в 10:15

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25