Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Южната част на Швеция - огнище на българщината в страната

Снимка: FB / bgembassysthlm

През 2024 г. се отбелязват 110 години от установяването на дипломатическите отношения между Република България и Кралство. Важна област в двустранните отношения е сътрудничеството в сектора на научно-развойната и изследователската дейност, но фокус е поставен и върху разширяването на търговско-икономическите отношения между двете страни. Това стана ясно при посещението на българския посланик в Швеция Светлана Стойчева-Етрополски през април в град Лунд, съобщиха днес на Фейсбук страницата на посолството ни в северната страна.


Посланичката ни е провела срещи с кмета на града Матс Хелмфрид, с Ерик Ренстрьом, ректор на университета в Лунд, Томас Рундквист, директор по иновационното развитие към университета, Ричард Стенело, директор по международната дейност към университета, а така също с българската общност в Южна Швеция, включително с ръководството на настоятелството на Българската църковна община "Св. Богородица" - Малмьо.

В разговорите специално е подчертан приносът на българската общност за културното пространство в южната част на Швеция - едно от огнищата на българщината в страната, както и усилията на българите за задълбочаване на двустранните връзки между България и Швеция, и за съхраняване на българската културна идентичност.

По време на посещението на Светлана Стойчева-Етрополски се състоя еднодневен международен културен фестивал с участието на над 30 държави. Целта на форума бе страните да представят своята култура, туристически възможности, забележителности, храна, танци и др.

Със съдействието на посолството България бе представена с щанд, който акцентира на туристическите ни продукти и българска кухня. Брошури представиха родните културни, исторически и природни забележителности, национални традиции и обичаи. Посетителите на националния ни щанд бяха посрещани от българки в народни носии, и имаха възможност да опитат традиционни български ястия.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Иван Николов, председател в Културно-информационния център в Босилеград

Председател на КИЦ в Босилеград: След 100 години борба този район трябва да запази своя български характер

Западните покрайнини трябва да запазят българската си идентичност, история и култура. За това призова в ефира на БНР Иван Николов, председател в Културно-информационния център в Босилеград. "Да се запазят българските организации и сдружения. Винаги съм..

публикувано на 12.08.24 в 12:05

С подкрепата на парламента българчета от Сърбия ще летуват в Равда

50 деца с трима ръководители заминаха от Босилеград на 10-дневна лятна ваканция в курорта Равда на Черноморието, предаде кореспондентът на БНР в Кюстендил Кирил Фалин. Почивката се провежда с финансовата подкрепа на Народното събрание и партньорството на..

публикувано на 12.08.24 в 10:49
Генералният консул на България в Чикаго Светослав Станков отляво и Хамид Русев отдясно.

На 85 години в Чикаго е починал видният българин Хамид Русев

Един от най-старите и уважавани български имигранти в Чикаго Хамид Русев е починал, съобщи BG VOICE. Информацията за кончината е подадена от негови близки. Той си е отишъл на 8 август. През последните години Хамид, както го наричаха всички в Чикаго, се..

публикувано на 12.08.24 в 10:42